Здраве

7 най-опасни симптоми, които говорят за нарушения в организма

  03.06.2019 13:11             
7 най-опасни симптоми, които говорят за нарушения в организма

Често тялото ни говори, без да му обръщаме внимание. Рутината ни е погълнала и ако не се касае за болка, рядко се обръщаме към лекар за някои неприятни промени. Оказва се обаче, че опасни нарушения в организма могат да бъдат сигнализирани от различни симптоми, но някои от тях изискват специално внимание, както и медицински прегледи.

Затова е нужно да обърнете внимание на себе си, за да се справите с проблема, преди да е станал по-голям. Специалистите от Mayo Clinic съставиха списък на тези признаци, които могат да показват наистина опасни промени в работата на организма.

Задух

Трудност при дишане от обикновени разходки, хрипове и тежко дишане могат да бъдат симптоми на астма, пневмония, хронична обструктивна белодробна болест и кръвен съсирек в белите дробове.

Необяснима голяма загуба на тегло

Според експерти, загубата на 5% от теглото за месец или 10% за шест месеца изисква задължително преглед при лекар. Такава загуба на тегло може да бъде сигнал за развитието на рак, диабет, чернодробно заболяване.

Внезапна честа диария или неочаквано дълъг запек, както и променен цвят на изпражненията, са причина да се провери за възпаление на червата или рак на дебелото черво.

Усещане за преяждане с малко количество храна

 Експертите казват: ако този ефект трае повече от седмица, по-добре е да посетите лекар. Този симптом може да покаже развитието на рак на панкреаса или на яйчниците.

Това са симптоми на отлепване на ретината - опасен процес, водещ до слепота. Обикновено мигванията се случват на едното око, в редки случаи - и на двете.

Субфебрилна температура

Температура от 37.7-37.8, която продължава повече от две седмици, може да бъде сигнал за туберкулоза или злокачествен тумор.

Чести главоболия

Най-опасните видове главоболия са „експлодиращи”, както и придружени от треска, слабост, гърчове, скованост, затруднено говорене. Лекарите съветват хората на възраст над 50 години да потърсят преглед в случай на увеличаване на честотата на главоболията, без да се губи време./zdrave.to