Събития

Ето защо се бави обявяването на резултатите от евровота във Враца

  27.05.2019 10:25             
Ето защо се бави обявяването на резултатите от евровота във Враца

Две са основните грешки, допускани от членовете на СИК, твърдят от РИК във Враца. Те ще отложат за неопределено време преброяването на гласовете и обявяването на окончателните резултати, съобщи пред „Конкурент“ Красимир Колев, говорител на РИК.

„Първата се дължи на неподготвеността на членовете на секционните комисии или на факта, че не са прочели указанията, или са пропуснали обученията преди изборите“, обясни Красимир Колев. Така в РИК си обясняват факта, че в торбите с резултатите са сложени и избирателните списъци. „Това ни пречи да отворим чувалите и да проверим резултатите на около 35 СИК. Чакаме указания на ЦИК какво да правим, а хората от тези СИК-ове стоят и чакат с нас“, допълни говорителят на РИК във Враца.

Между 5 и 10 СИК-а пък са допуснали грешки в броенето, които трябва да се коригират. Тъй като проблемът не може да се открие лесно, се налага всичко да се брои отначало и ръчно, допълни Колев.

Той увери, че сред членовете на СИК, дошли с резултатите има болни хора, изнервени и изморени хора, но прикани към търпимост. Колев изчисли, че броенето на гласовете в секция без машинно гласуване се извършва за около 2 минути. Ако има машини, обработката на резултатите е за още 6-7 минути. „Ако има грешка обаче, никой не може да прогнозира колко дълго ще продължи броенето. Надявам се да приключим до края на деня с редовните СИК-ове, но не изключвам възможността да работим и през утрешния ден“, допълни Красимир Колев.