Събития

Отбелязаха с концерт 70-та годишнина на ПГ „Алеко Константинов" Мездра

  16.05.2019 15:28             
Отбелязаха с концерт 70-та годишнина на ПГ „Алеко Константинов\

С празничен юбилеен концерт учители и ученици отбелязаха 70-та годишнина на ПГ „Алеко Константинов" Мездра – „училище на мечтатели, творци и горди Алековци".

Училището, както и хората, имат своя биография, но мащабите й са несъизмерими, защото в живота на едно училище „като в свещен храм ритуално се вграждат човешки съдби".

В тържественото си приветствие директорът на училището – инж. Христинка Минова подчерта, че когато даваш някому всичко от себе си, винаги получаваш повече от това, което даваш. През всичките тези години създавахме и отстоявахме еталоните на висок професионализъм... От създаването му досега училището се стреми да подготви учениците си като добри специалисти, стремящи се към постоянно професионално развитие и усъвършенстване...Докато училището е мостът, по който поколение след поколение минава нашата Родина, България ще я има".

Любопитна е хрониката на училището:

1949 г. – Фабрично-заводско училище;

1952 г. – Училище за трудови резерви;

1956 г. – Професионално-техническо училище;

1957 г. – Средно професионално-техническо училище по текстил;

1970 г. – Открита е новата сграда, в която и сега се помещава училището;

1998 г. – Техникум по текстил и облекло;

2003 г. – Професионална гимназия по текстил и облекло;

2007 г. – Професионална гимназия „Алеко Константинов".

„Години наред училището отстоява своята важна позиция не само за община Мездра, но и за целия регион, каза в приветственото си слово кметът на Общината инж. Генади Събков. Най-важното е, че успявате да сте точно там, където трябва. Да формирате професии, които са важни не само за нашия регион, но и за страната като цяло. Настоящето поколение учители се справя чудесно с трудните задачи, които стоят пред образователната система. Благодаря ви госпожо Минова за това, че в тези сложни пазарни отношения вие намерихте правият път за учебното заведение и готвите кадри, които са универсални и могат да се реализират не само в община Мездра, но и в целия свят . Няма телевизия, няма шоу което да минава без специалисти, които подготвяте вие. Още един път поздравление за това, което правите. Благодарностите са и за екипите преди това, защото училището винаги е имало качествени и подготвени амбициозни учители, на техните усилия се дължат успехите на вашите ученици".

Празничният концерт беше наситен с много песни и танци от възпитаниците на учебното заведение и гости. Поздрав към юбилярите поднесоха децата на детска градина „Слънчице", ЦПЛР и Клуб по художествена гимнастика „Анелия" – Мездра. Мажоретният състав „Танцувай с мен" и танцьорите от фолклорния ансамбъл „Мераклий" на хореографа Ненчо Мариус към ПГ „Алеко Константинов". Прекрасните изпълнения разведриха сърцата на присъстващите.

Особено внимание и почит бяха отдадени на патрона на училището Алеко Константинов – най-чистият и искрен български писател, за когото България е „земен рай". Атрактивната драматизация на посещението на Алековия Бай Ганьо у Иречека развесели гостите на тържеството. Колоритната реч и поведение на героя с незлобливия си хумор предизвикаха усмивки, а навярно и размисли за личностното ни поведение като мерило за нравственост и национална идентичност.

Юбилейният концерт беше уважен от началника на Регионалното управление на образованието, която поднесе цветя и поздравителен адрес. Поздравителни адреси изпратиха и директори на училища от Община Мездра.