Здраве

7 ползи от пиенето на алкохол

  15.04.2019 10:56             
7 ползи от пиенето на алкохол

Пиенето на алкохол, особено в големи количества, се отразява негативно върху функционирането и здравето на черния дроб, сърцето и нервната система. Умерената консумация обаче, има своите ползи за организма.

Според американски диетолози, умереното пиене се равнява на едно питие за жените и две за мъжете, като дозата е изчислена според дневна консумация, а не средна за няколко дни.

Събрахме за вас 7-те най-известни ползи от алкохола, доказани от учените:

Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Учени от Харвърд са открили, че умерената консумация повишава нивата на т.н. добър холестерол, който предпазва сърцето от заболявания. Освен това, алкохолът е свързван и с подобряване на инсулиновата чувствителност, като по този начин се намалява риска от запушване на кръвоносните пътища, често водещ до инфаркт.

Удължава живота

Приемането на алкохол от време на време, може да добави няколко години към живота. Изследване на университета в Кампобасо, Италия доказва, че пиенето на две питиета дневно по време на хранене, намалява риска от смърт с 18%: „Малки количества, най-добре вино с обяда или вечерята, имат този ефект, но това означава, че през другото време на деня не трябва да се консумира нищо алкохолно“, уточнява др. Джовани де Гаетано.

Увеличава либидото

Проучване от 2009-та показва, че еректилната дисфункция се среща с 25-30% по-рядко сред хората, приемащи алкохол. Учените уточняват изрично, че алкохолът има способността да предпази от тази дисфункция, когато се приема умерено и прекаляването с него няма да се отрази положително.

Предпазва от грип

Департамента по психология към университета Карнеги-Мелън откри, че хората, пиещи редовно и умерено алкохол, много по-рядко настиват и хващат грип. Няколко години по-късно, испански учени доказали, че пиенето на 8 до 14 чаши червено вино седмично, намалява с 60% риска от разболяване с настинка. Същите учени подозират, че причината затова са антиоксидантите, съдържащи се в червеното вино.

Намалява рискa от развитие на деменция

Още по-точно, рискът се намалява с 23% при умерено пиещите: „Малките количества алкохол правят мозъчните клетки по-издържливи, защото ги стресират и така те стават по-устойчиви във времето и развиват механизъм да се справят с подобни ситуации, каквато е и деменцията“, коментира др. Едуард Неафеси.

Намалява и риска от развитие на камъни в бъбреците

Консумацията на 50 мл. алкохол дневно означава 30% по-малък шанс за поява на камъни в бъбреците, според университета в източна Англия. Интересно е, че докато умерено количество алкохол намалява този риск, прекомерната употреба го засилва и увеличава драстично.

Шансът от диабет е малък

Според холандски учени, хората, пиещи по 1 до 2 чаши алкохол дневно, имат много по-малък шанс да развият диабет от 2-ри тип, в сравнение с тези, които не консумират алкохол. Отново обаче, става дума за умерен прием.

zdrave.to