Събития

Завърши първото издание на Похода срещу диабета

  07.04.2019 11:35             
Завърши първото издание на Похода срещу диабета

 Мащабната кампания се проведе по суша, въздух и вода в периода 30 март - 6 април и бе организирана от Лайънс клуб Видин и клубовете на Лайънс движението в България, със съдействието на Община Видин и Туристическо дружество „Бонония“. Походът бе подкрепен и от общините по маршрута, от неправителствени организации и граждани. Събитието стартира от Видин и премина през градовете Белоградчик, Лом, Монтана, Враца, Козлодуй, Мездра, Оряхово, Плевен, Никопол, Велико Търново, Свищов, Русе, Силистра, Тутракан, а на територията на Румъния – през Гюргево, Турну Мъгуреле, Бекет и Калафат.

Както началото, така и финалът на инициативата бяха поставени във Видин. На заключителната вечер присъстваха Венци Пасков, заместник-кмет на Община Видин и представители на Лайънс клуб Видин, участвали в Похода.

От името на кмета на Общината Огнян Ценков и от свое име Пасков благодари на организаторите, на участниците и на всички, включили се в благородната кауза. „Вие направихте възможно реализирането на проекта, който ще осигури необходимия комфорт на болните деца. Събраните средства за закупуване на сензори и трансмитери за контрол на кръвната захар ще бъдат предоставени на всички български деца с диабет тип 1. Оценявам приноса на всеки един от вас в тази високо хуманна мисия“ – каза заместник-кметът.

Д-р Борислав Милчев от видинския Лайънс клуб разказа как е преминал похода и сподели за получената подкрепа от страна на стотиците хора, присъединили се към каузата. „Бяха изминати над 700 километра по вода и над 750 километра по суша, а събраните средства са над 5000 лева“ – информира той.

Всички градове по маршрута на Похода срещу диабета са се включили с разнообразни инициативи – игри за малки и големи, концерти и много забавления. В нашия град кампанията завърши с изпълнения на самодейни състави от читалищата в Община Видин.