Здраве

Магията 10 000 крачки дневно за отслабване и здраве, колко калории изгаря

  01.04.2019 15:53             
Магията 10 000 крачки дневно за отслабване и здраве, колко калории изгаря

Колко крачки на ден трябва да направите? 10 000 крачки са  препоръчителната от експертите дневна доза на движение, която има положителен ефект върху здравето и външния вид на фигурата. 

Днес ще стане дума колко калории можете да изгорите при  10 хиляди крачки дневно. И това е достатъчно ли е това, за да се ускори загубата на тегло и да се поддържа здравето.

Колко калории изгаряте, като правите по 10 хиляди крачки на ден? За получаването на точни данни трябва да знаете пола, възрастта и теглото си, както и темпото на ходене. Средно можете да изгорите 400-500 ккал. Освен това, колкото по-голямо е теглото ви, толкова повече калории ще изгорите.


Човек, който тежи 70 кг и прави 10 000 крачки на ден, може да изгори 440 ккал. 

Често възниква и друг въпрос. Ако правим препоръчания брой крачки всеки ден, възможно ли е да получим добри резултати при отслабване? Отговорът е и „да“, и „не“. Причината е проста - теглото намалява, когато тялото ни изпитва недостиг на калории. Това означава, че консумира повече енергия, отколкото поглъща. 

За да отслабнете, трябва да изчислите дневния си прием на калории и след това да извадите от тази стойност около 300 kcal. Резултатът означава броят на калориите, от които се нуждаете, за да отслабнете. В този случай можете да свалите  1 кг на седмица (отчитайки и физическа активност).

Добрата новина е, че ако комбинирате диета с ежедневна разходка от 10 000 стъпки, ще получите още по-добри резултати при отслабване. Ежедневните разходи на енергия ще се увеличат, което означава, че тялото ще бъде по-склонно да изгаря мазнините. Като се придържате поне един месец към такъв план, ще свалите до 5 кг. Важно е да вървите с бърз темп, за да има забележимо увеличаване на пулса.

Какви са последиците за здравето

Дори ако 10 000 стъпки на ден няма да ви дадат впечатляващи резултати при отслабване, те определено ще са от полза за вашето здраве. Повечето от нас прекарват целия ден в седнало положение. Това не само забавя метаболизма, но и затруднява изгарянето на мазнините. 

Заседналият начин на живот има пагубен ефект върху състоянието на костите, мускулите и гръбначния стълб. В наши дни средно за една година вървим със 130 км по-малко отколкото преди 10 години. Причината? Вместо да ходим - караме коли. Вместо да се качваме по стълби, използваме асансьори. Вместо да ходим на пазар, седим пред компютъра и поръчваме продукти чрез интернет.

Ходенето може да бъде чудесен начин да се избегнат негативните ефекти от заседналия начин на живот. Това се потвърждава от проучвания, които показват, че ежедневното ходене 5 км пеша (това разстояние, което приблизително отговаря на 10 хиляди стъпки): 


понижава кръвното налягане 
изравнява нивото на глюкозата
намалява стреса
подобрява обмена на кислород
подобрява интелектуалните функции
укрепва ставите, костите и мускулите

Дори и да не можете да правите 10 000 стъпки в рамките на една дълга разходка всеки ден, можете да ги извървите през целия ден. Изкачвайте стълби, вместо да се возите на асансьор, пропуснете 1-2 близки спирки на градския транспорт и се качете на следващата, пазарувайте в магазините, а не по интернет.  Благодарение на това, кръвообращението ви ще се подобри, гръбначният стълб ще се разтовари и мускулите ще се отпуснат./zdrave.to