Здраве

Кофеинът пази от деменция

  27.03.2019 12:46             
Кофеинът пази от деменция

Учени от университета на Индиана в Блумингтън откриха 24 съставки, стимулиращи производството на мозъчен ензим, който може да осигури защита срещу деменция, съобщи ЮПИ.

Ензимът NMNAT2 е открит от екип от университета през 2016 г. Той защитава невроните от стреса и участва в борбата с протеини, известни като tau. Те се натрупват под формата на плаки в мозъка и са свързани с развитие на невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер, на Паркинсон, на Хънтингтън и амиотрофичната латерална склероза.

"Получените резултати могат да допринесат за разработване на лекарства, които увеличават нивата на ензима в мозъка, създавайки химична преграда срещу ефекта от невродегенеративни заболявания", заяви проф. Хуейчън Лу от университета. Учените изследвали над 1280 съставки, за да открият онези от тях, които имат потенциала да повлияят върху производството на NMNAT2.

  Били идентифицирани 24 съставки, които могат да увеличат производството му. Една от тях е кофеинът. Той изглежда подобрява свързаните със запаметяването функции у мишки, които са генномодифицирани, за да бъдат произведeни високи нива на допринасящите за развитие на деменция протеини tau. Освен това било констатирано, че мишки, които са генномодифицирани, за да произведат протеини tau, са с по-ниски нива на NMNAT2.

Увеличаването на познанията за "пътечките" в мозъка, които са естествена причина за намаляване на нивата на въпросния протеин, е толкова важно, колкото идентифицирането на съставките, които могат да изиграят роля в бъдеща терапия срещу тези заболявания, отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

dariknews.bg