Здраве

Това са най-ефективните начини да преборим завинаги алергията

  26.03.2019 12:15             
Това са най-ефективните начини да преборим завинаги алергията

Научете как да се справяте със сезонните алергии и да успеете максимално да се насладите на пролетта и лятото!

Сезонната алергия или полиноза може да се превърне в истинско наказание по време на цъфтежа на растенията. Това се дължи на проникването на полен от растенията към лигавицата (очите, назофаринкса) и човешката кожа, което причинява сърбеж, дразнене и парене. Полинозата се предизвиква от цъфтежа на една или цяла група растения и може да бъде катализатор за развитието на хранителни алергии. Какви са причините и симптомите на сезонните алергии и как да се справим с тях.

Консултирайте се с лекар и преминете курс на имунотерапия. Той ще се състои в идентифициране на специфичен алерген с последващото му въвеждане в тялото в малки дози. Вашето тяло ще започне да се адаптира към стимула и по време на полинозата симптомите ще се появят в по-лека форма. Тази процедура трябва да се извърши през есента след цъфтежа на растенията и ще бъде по-ефективна само ако се извършва ежегодно.

Свързано изображение

Следвайте хипоалергенната диета, премахнете от диетата си храни, които могат да провокират или влошат алергиите. Опитайте се да избегнете малини и ягоди през пролетта, през есенния период не се препоръчва да се злоупотребява с дините, гроздето и пъпешите. По време на цъфтежа премахнете от диетата си шоколада и други какаови продукти, както и яйца, мед и ядки.

Приемайте витамини В и С, те имат благоприятен ефект върху имунната система и спомагат за справяне със симптомите на алергии.

Как да се справим с алергиите

- мокрото почистване на цялата къща е задължително сутрин и вечер, мокри мрежи също могат да бъдат окачени на прозорците.

- Опитайте се да отидете на разходка след дъжд, внимателно избягвайте продължителен контакт с алергена, измивайте дрехите, когато се връщате у дома.

- За да се улесни дишането, направете точков масаж на носа: стиснете го с върха на пръстите и леко масажирайте крилата на носа с кръгови движения първо в едната страна и след това в обратната посока.

Свързано изображение

- закупуване на овлажнител или подреждане на контейнери с вода около къщата, за да се предпази кожата и лигавиците от изсушаване.

- изплакнете носа с топла вода и сол, това е чудесен начин да премахнете полена от лигавицата и да облекчите дразненето.

- пийте повече вода.

- Не приемайте антихистамини без предписание от лекари. Курсът на медикаментозно лечение трябва да започне 2-3 седмици преди периода на цъфтеж.

zdrave.to