Събития

Гимназистка от Галиче стана посланик за един ден на Швейцария

  11.02.2019 12:21             
Гимназистка от Галиче стана посланик за един ден на Швейцария

17-годишната Евелина Димитрова от Галиче е посланик за един ден на Конфедерация Швейцария у нас. Гимназистката е спечелила мястото си след конкурс. Момичето, което е в 11 клас на местното училище, придружаваше нейно превъзходителство посланик Мюриел Берсе Коен при посещението й в Монтана.

Инициативата „посланик за един ден” се провежда за втора година у нас по идея на Ема Кейт Хопкинс, първият дипломат на Великобритания. Тя е по повод 8 март, насочена е към момичета между 15 и 19 години от цялата страна и в нея участват жени-посланички у нас.

През миналата година посланик за един ден на Великобритания беше 17-годишната Вълкана Костова от училище „Иван Вазов” във Вършец.

Тази година, за да участват, момичетата трябваше да напишат есе на тема “Как бихте използвали силата си като личност и влиянието си като посланик за един ден, за да постигнете положителна промяна в обществото?”

„Писах по темите, които ме вълнуват – ранното детско развитие, равнопоставеността на жените и интеграцията на ромите и съм щастлива, че успях.”, каза Евелина.

Целта на конкурса е да запознае момичетата с международната дипломация в действие, да ги насърчи да се ангажират с политика и дипломация и да допринасят със своето мнение и гледни точки за международните отношения, развитието и разрешаването на конфликти.