Здраве

Акнето е лечимо, но не минава само

  11.10.2018 10:29             
Акнето е лечимо, но не минава само

То засяга до 90% от тийнейджърите и половината от младите хора над 25-годишна възраст

От 8 до 12 октомври над 300 дерматолози от 38 града в страната ще преглеждат безплатно пациенти с акне в рамките на образователната кампания #Заедно сме в борбата срещу акнето. Прегледите стават с предварително записване, а изборът на специалист можете да направите на сайта bioderma.bg.

Кампанията е социална и цели да привлече общественото внимание към това кожно заболяване, което засяга до 90% от тийнейджърите и 50% от младите хора над 25-годишна възраст. Задачата, която си поставят организаторите, е да помогнат на младежите и техните родители с достоверна информация и съвети, както и да популяризират ключовата роля на дерматолога в лечението на акне. Основни послания на кампанията са превенцията, ранното лечение, нуждата да се търси помощ от специалист дерматолог и че акнето е лечимо кожно заболяване.

Тази година към досегашните партньори  на кампанията - Българското дерматологично дружество, Сдружението на частнопрактикуващите дерматолози, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциация “Родители”, Българската педиатрична асоциация, Българската фармацевтична студентска асоциация, се присъединяват Българската асоциация на естетичните дерматолози, Българският фармацевтичен съюз и Loveguide.

Кампанията е целогодишна и включва беседи с ученици и разпространение на информационни материали за пациенти с акне.

Акнето е най-често срещаното многофакторно кожно заболяване. Последните открития в областта на акнето са за ключовата роля на диссебореята (качествена промяна в състава на себума) и все по-честата поява на възрастово акне (при мъже и жени над 25-годишна възраст).

Сред най-често допусканите грешки е очакването, че акнето ще отмине самò. Препоръката е да се избягва самолечението и стискането на пъпките, третирането с агресивни продукти, като спирт и сапун, които пресушават кожата и променят нейното pH. Нелекуваното акне в среден и тежък стадий може да продължи години и често води до трайни хлътнали белези и пигментни петна по кожата, които остават като стигми за цял живот и се отразяват на социалния живот на пациента. Акнето влияе на самочувствието, професионалните взаимоотношения и общуването с противоположния пол.  

“Лечението на последиците от акнето при нелекували се пациенти трае десетилетия”, обясни д-р Петьо Брезоев, председател на Сдружението на частнопрактикуващите дерматолози. - Става въпрос за пациенти, които са страдали от тежка и често болезнена форма на акне (т.нар. нодуло-кистозно акне, при което възпалението е в дълбочината на кожата), която често оставя белези и пигментни петна. По принцип, лечението на всяко акне отнема минимум 3 месеца. Затова напомняме на бъдещите абитуриенти, които искат да изглеждат перфектно на бала си, че трябва отсега да обърнат внимание на кожата и акнето си. Проблемът отминава за няколко месеца, но след това тази кожа има нужда от специални грижи поне в следващите 10 години”, допълни д-р Брезоев.