Събития

Литературният критик Юлий Йорданов представи в Монтана двете най-нови книги на писателя Асен Асенов

  14.06.2018 16:30             
Литературният критик Юлий Йорданов представи в Монтана двете най-нови книги на писателя Асен Асенов

„Хронист с белетристичен поглед на живота – такава е моята характеристика за писателя Асен Асенов!” Тази лаконична оценка направи литературният критик Юлий Йорданов – член на Съюза на българските писатели. До нея той стигна, след като е прочел и анализирал най-новите две книги на Асенов „Дух” и „Печатари”. Йорданов  ги представи в зала „Изкуство” на Регионалната библиотека „Гео Милев” в Монтана.

Коментирайки двете творби литературният критик акцентира на техните стойностни качества. В „Дух” Асенов възкресява битието на руско-българския поет Сергей Литвиненко. Неговият живот и творчество е олицетворение на човек, осъществил дарбата си в два коренно различни обществени формации. Тежненията обаче оставят белег, станал причина за кончината на поета.

Може да се каже, че „Печатари” е продължение на „Дух”, защото следва линията на  екзистенциалното в творческия похват на Асенов – подчерта Юлий Йорданов. Прави впечатление оригиналността в стилистиката на наратива. Ако в „Дух” е използван диалогът, то в „Печатари” е мемоарът в дневниците, които хората си водят.

Асен Асенов говори за своята светая светих. Той акцентира на човешките измерения на приятелството си с героите на двете книги, които са живи хора и са представени по натюрел. Четейки двете книги, ще се докоснете до четиво, което отразява историите от времената на бума на полиграфическите услуги, както и „много бележки за политиката, икономиката и културата от времето на прехода – каза Асенов. - Кой търгува с първите компютри, как се появяват "Ромайорките", кога навлизат мобилните телефони, как се става милионер за един ден”. Този своеобразен дневник ще открехне вратата във времето и ще помогне на читателя да разбере как е създадено едно от първите частни полиграфически дружества. Паралелно с това ще разбулите мистерията „Дух“, израза на едно приятелство или „свидетелството за животворния обмен на идеи между два духа, които смъртта не може да прекъсне“.

Гост на представянето бе и художникът Димо Троянов , който е автор на кориците на книгите на Асен Асенов. В своето слово той се спря на творческия импулс и въздействието му в осъществяването на писателските проекти.

Асен Асенов е роден през 1956 г. в София. През 1979 г. завършва УНСС - София.
През 2004 г. излиза първата му книга - стихосбирката „Дом на паметта“. Автор е на романа - фентъзи в два тома „Принцът на вълшебните сънища“- 2013 г. През 2015 г. излиза стихосбирката „ДА БЪДЕШ – ИЛИ НЕ“ със стихотворения от Асен Асенов и Сергей Литвиненко. Следват сборникът с разкази „Пробуждане“ и новелата „Дух“. Асен Асенов е член на Съюза на българските писатели.