Свят

Учените обявиха страшната истина за това защо още не сме срещали извънземни

  08.06.2018 10:53             
Учените обявиха страшната истина за това защо още не сме срещали извънземни

Климатичните промени и глобалното затопляне трябва да са главните "убийци" на извънземен разум и причината, поради която ние досега не сме се срещали с извънземни. Това обявиха учени в статия, публикувана в списание Astrobiology. "Законите на физиката постулират, че всяка млада технологична цивилизация, подобна на нашата, ще окаже влияние на живота на планетата, докато се развива.

Климатичните промени в този случай придобиват космическа значимост, като оценка на въздействието им върху вероятността за оцеляване на цивилизацията ще ни помогне да разберем как и какво да правим с тях на Земята", изтъква Адам Франк от Университета в Рочестър. Преди повече от половин век американският астроном Франк Дрейк разработи формула за изчисляване на броя на цивилизациите в нашата галактика, с които е възможен контакт, опитвайки се да направи оценка на шансовете за намиране на извънземен разум и живот.

Физикът Енрико Ферми в отговор на достатъчно високата оценка на шансовете за междупланетен контакт по формулата на Дрейк формулира тезата, която сега е известна като парадокса на Ферми: ако извънземните цивилизации са толкова много, тогава защо човечеството не наблюдава никакви следи от тях? Този парадокс учените са се опитвали да разрешат чрез множество способи, най-популярният от които е хипотезата за "уникалната Земя". Тя говори за това, че за появата на разумни същества са необходими уникални условия, всъщност, пълно копие на нашата планета.

Други астрономи смятат, че не можем да се свържем с извънземни поради причината, че галактическите цивилизации или изчезват много бързо, за да можем да ги забележим, или защото те активно крият факта на съществуването си от човечеството.

блитц