Събития

В Берковица се проведе турнирът „Старата пушка”

  13.08.2022 10:00             
В Берковица се проведе турнирът „Старата пушка”

Турнирът „Старата пушка” се проведе за 9-ти път в землището на ЛРД - Берковица, в местност Хасановото на 6 август 2022 година.
Датата 6 август не е избрана случайно и съчетава три празника – Преображение Господне (църковен празник), 124 години от учредяването на Националната организация, и 128 години ЛРС - Берковица. Състезанието се организира от СЛРД „Сокол”- Берковица.
Гости на тазгодишното издание бяха приятели и колеги от ловните сдружения в София, Оряхово, Монтана, Вършец, Росен Мирчев - един от водещите на емблематичното предаване „И рибар съм, и ловец съм” по програма „Христо Ботев” на БНР и други.
Стоян Ангелов – Зам.-председател и специалист по лова на ЛРС – Берковица откри състезанието, като разкри интересни исторически факти и подчерта значението и целта на турнира.
В „Старата пушка“ взеха участие 33 ловци от различни краища на страната, които възпроизведоха по 6 символични изстрела, тематично обвързани с датата 6 август.
Участие взеха и 3 дами – Цветелина Шейнова, инж. Габриела Гогова и Ваня Михайлова, които се представиха достойно. Не бе пренебрегнато и участието на двама юноши – единият младеж участва за пети поре­ден път.
Първо място спечели Евгени Танчев от ЛРС - Монтана, който стреля с чешка „Збройовка-149“
Втора позиция зае Емил Венелинов от ЛРС - Мон­тана с пушка „Тоз-66“
На трето място се класира Вене­лин Руменов Калинов от ЛРС - Оря­хово с пушка „Брауниг ауто 5“
Четвърти е Цветелин Младенов Цветков от ЛРД - Боровци към ЛРС - Берковица с пушка „Sauer 3000" Дрилинг“
На пето място е Николай Петков Ми­хайлов от ЛРД - Бистрилица към ЛРС - Берковица с пушка „Иж-12“
Раздадени бяха и други награди
Специалната купа на турнира „Старата пушка“ бе дадена на дългогодишния участник в турнира Димитър Джендов от София. Спе­челилите от първо до пето място получиха купи с гра­дация на размера и грамоти.
За трите дами, участвали в състезанието, имаше специални плакети и грамоти.
На най-достолепния участник в турнира Венелин Божинов (р. 1949 г.), беше връчена награда статуетка на ловец с рог.
Награди за „Най-старата пушка“ – купи и грамоти, на които пише марката, модела и серийния номер на оръжието, получиха трима ловци. „Инвестарм“ италианска едноцевка от 1940 г. за Денислав Коцев, за Борислав Каменов – ир­ландска на фирмата „Трулог и Харис“ – около 1920 г. и за Дамян Георгиев от Монтана пушка „Sauer“ 20 кал.
За най-екстравагантна пушка наградите грабнаха Иван Калинов (1920 г.) от Козлодуй, едноцевка на „Sauer“, Цветелин Младенов „Sauer 3000" Дрилинг, и Гроздан Генов „Тула“ 16 калибър.
Специална награда "Златното перо" получи Калин Първанов - Редактор на сп. “Лов и риболов“.
Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Берковица и е част от Спортния календар за 2022 година.