Свят

Осуетиха контрабанда на люспи на панголини и човки на носорогови птици в Северна Суматра

  12.08.2022 08:20             
Осуетиха контрабанда на люспи на панголини и човки на носорогови птици в Северна Суматра

Полицията на Северна Суматра арестува двама мъже, които са опитали да внесат нелегално в Китай люспи от панголини и клюнове на носорогови птици на стойност 2,1 милиарда рупии (141 437 щатски долара), съобщиха „Джакарта пост“ и БТА.

Панголините се убиват както заради месото, така и заради люспите им. Според Службата на ООН за контрол на наркотиците и престъпността продуктите от панголин са използвани в традиционната китайска медицина от хиляди години за лечение на широк спектър заболявания. Йохансон Сиантури, началник на полицията в окръг Северно Тапанули, каза, че двамата заподозрени за трафика са били задържани поотделно.

Полицията е конфискувала 38 кг. люспи на панголини от единия заподозрян, като на черния пазар стойността им е 43 милиона рупии за килограм. От втория заподозрян са били конфискувани 10 клюна на носорогови птици на стойност 50 милиона рупии всеки.

Съществуват осем вида панголин, като четири от тях са в Азия, а другите четири в Африка. Панголините се консумират като традиционна храна и в двата региона. Всички осем вида панголини са защитени от държавните и международните закони, а два вида са включени в Червената книга на Международния съюз за защита на природата като критично застрашени видове.

Уебсайтът за новини, свързани с околната среда „Монгабей“, пък пише, че трафикът на носорогови птици в Индонезия е широко разпространен, а незаконната им търговия се премества все повече в онлайн пространството. „Рангконг Индонезия“, група за опазване на носороговите птици, регистрира 51 случая на онлайн продажба на тези представители от януари 2017 г. до август 2021 г. Някои видове са станали жертва на бракониери до степен да са на ръба на изчезването им, заради техните отличителни израстъци на главата, които се ценят от колекционерите на части в Азия.