Свят

Радио Китай: Повечето страни в света подкрепят подхода на Китай към човешките права

  12.08.2022 07:10             
Радио Китай: Повечето страни в света подкрепят подхода на Китай към човешките права

Мнозинството от хората по света одобряват подхода на Китай към правата на човека, независимо че на Запад го отричат и критикуват, показва глобално проучване, проведено съвместно от CGTN Think Tank и Китайския институт за изследване на общественото мнение към Народния университет в Пекин, съобщава Радио Китай.

Около 57 процента от анкетираните са като цяло съгласни с твърдението, че „Китай винаги се отнася към правата на човека реалистично и практично. Правата на човека не трябва да се отделят от реалностите и етапите на развитие, на която и да е страна. Правата на препитание и развитие са базови“, а 26 процента са напълно съгласни.

Световното проучване включва хора от 22 страни, включително Съединените щати, Нова Зеландия, Япония, Индия, Египет и Нигерия.

Около 6 процента подкрепят тезата, че в бъдеще светът ще бъде доминиран или от САЩ, или от Китай, докато 34 процента – най-голямата група, смятат, че многополюсен свят е най-вероятната перспектива.

Що се отнася до използването на човешките права като средства за натиск от страна на развитите страни, 55 процента от анкетираните вярват, че това „само ще попречи на хората от други страни да имат по-широки права на свобода и препитание“.

Около 56 процента, както от развитите, така и от нововъзникващите икономики, са отговорили, че истинската причина Западът да говори за „китайската заплаха“ е „стресът и безпокойството“ от възхода на азиатската страна.

Китайската концепция за „общност на споделена съдба“, която набляга на човечеството като цяло и търси нов път за избягване на конфронтация, се подкрепя от 61 процента от анкетираните.

Хората от страните, участващи „Един пояс, един път“, споделят в по-голяма степен вижданията на Пекин за световното развитие. Сред резултатите, които китайската инициатива е донесла на техните държави, най-често в анкетата са посочени „споделяне на ползите от развитието“ (53 процента), „разширяване на международните пазари“ (51 процента), „подобряване на основната инфраструктура“ (44 процента) и „насърчаване на културния обмен“ (43 процента).

Едва 8 процента вярват, че техните страни са обект на „дългови капани"“, поставени от Китай.