Свят

Спасение от жегата: Жителите на унгарската столица поставят надуваеми басейни в домовете си

  11.08.2022 18:20             
Спасение от жегата: Жителите на унгарската столица поставят надуваеми басейни в домовете си

Новата мода сред жителите на унгарската столица Будапеща е да имат в домовете си надуваем басейн. Притежаването на тази вещ е и същевременно необходимо, защото жителите на Будапеща преживяват едно от най-продължителните горещи лета в историята на Унгария, предаде Асошиейтед прес.

Басейните се появяват навсякъде – по терасите на блоковете, в общите части на кооперациите, или пък из дворовете на къщите в предградията на столицата, където заобикалящата ги зеленина не може да смекчи ефекта на жегата.
В опит да потърсят спасение от жегите жителите на Будапеща гостуват на роднини в гористите предградия на града или в домовете на онези техни близки, в които има климатици. Понякога това води до струпване в едно жилище или в една къща на дузина членове на едно семейство. Хората с по-малки деца обикновено остават в апартаменти, оборудвани с климатици и излизат на балкона едва след залез, оставяйки децата да си играят в надуваемите басейни там.
Правилата за опазване на старите сгради в историческия център на Будапеща правят поставянето на климатици невъзможно, затова собствениците на апартаментите в тях, които по-принцип много се ценят, сега са принудени да прекарват деня си там в стая с пуснати пердета или щори и да се разхлаждат с вентилатори.
Маркучите, популярни най-вече сред децата и домашните любимци, също се завръщат като алтернатива за разхлаждане в горещото време, тъй като са сравнително евтини и са изпитан метод.
Унгария премина през няколко горещи вълни от средата на юни досега, а температурите през деня достигат 40 градуса и се запазват високи през нощта. Страната неотдавна счупи рекорда за най-горещата нощ. На 26 юли в Будапеща бяха измерени 25,4 градуса по Целзий през нощта. Предишният рекорд за най-топла нощ бе от 24,6 градуса по Целзий и бе регистриран преди 128 години.