Свят

Задържаха предполагаем джихадист в Лондон

  11.08.2022 14:48             
Задържаха предполагаем джихадист в Лондон

Предполагаем член на терористичната клетка, наречена "Бийтълс" на организация "Ислямска държава", бе задържан снощи на лондонското летище Лутън и днес ще бъде изправен пред британското правосъдие. Членовете на терористичната клетка са отвличали, измъчвали и екзекутирали западни заложници, предаде Франс прес.
Тридесет и осем годишният Ейн Лесли Дейвис бе арестуван след пристигането си от Турция. Според британската антитерористична прокуратура той е бил експулсиран от турските власти. Повдигнати са му обвинения, свързани с финансирането на терористична дейност, и притежание с терористични цели на огнестрелно оръжие през периода 2013-2014 г., уточни говорител на ведомството.
Британското правосъдие издаде заповед за арест на Ейн Лесли Дейвис през януари 2015 г. 
Четиримата членове на клетката "Бийтълс" са получили този прякор сред терористите заради британския си акцент. Те са обвинени в отвличането на най-малко 27 журналисти и хуманитарни служители от САЩ, Великобритания, Нова Зеландия, Русия, Япония и европейски страни. Заподозрени са освен това, че са изтезавали и убили заложници, по-специално, че са обезглавили американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф и че са ликвидирали хуманитарните служители Питър Касиг и Кайла Мюлър. ИД разпространи в социалните мрежи пропагандни клипове, показващи екзекуциите./ БТА