Крими

Роми блокираха движението на входа на Лом вчера, протестирали заради смъртта на мъж, пребит от апаши

  11.08.2022 09:53             
Роми блокираха движението на входа на Лом вчера, протестирали заради смъртта на мъж, пребит от апаши

Над 130 души от квартал „Младеново" в Лом са излезли вчера на спонтанен протест заради смъртта на 47-годишен мъж, който издъхна след побой в нощта срещу вторник.

Тогава две ромски фамилии влязоха в ръкопашен бой, размахваха и брадви. При сбиването пострада Горан Иванов, който въпреки спешната операция, при която е отстранен далакът му, издъхна в ломската болница.

40 минути след полунощ на 9 август в районното в Лом е получен сигнал от 112 за масов бой на две места в квартал  „Младеново". Незабавно към мястото е насочен дежурен автопатрул, който установява трима жители на квартала – баща на 68 г. синът му на 47 г. и мъж на 42 г от съседен имот. По техни данни, минути по-рано същата нощ, в дома на бащата и сина нахлули около 10-12 човека квартал „Стадиона", част от които познавали, а други не. Групата им нанесла побой с брадви и твърди предмети и изчезнала.

От побоя са пострадали 47-годишния мъж. Баща му  също е настанен на лечение в със счупени ребра, оказана е медицинска помощ и на други участници в сбиването, след което са освободени.

Според събраните до момента данни причина за боя в „Младеново" е сбиване в третия ромски квартал „Хумата" между синовете на пострадалия 47-годишен, които са на 25  и 27 години и техни опоненти от квартал „Стадиона".
 До момента са задържани трима, разследването продължава.

Вчера  между 10,45  и 15,10 часа протестиращите в Младеново са блокирали движението по улица "Софийска". Пътният трафик за леките автомобили е бил пренасочен по алтернативни маршрути.

Протестът се е охранявал от полицията и в момента в квартала има засилено присъствие на служители на МВР.