Бизнес България

НЯМА ШЕГА! Министърът на икономиката призова да се пести газът

  10.08.2022 16:40             
НЯМА ШЕГА! Министърът на икономиката призова да се пести газът

До края на днешния ден трябва да станат ясни резултатите от анкетата колко фирми у нас използват газ като основна суровина, на базата на която се очаква кризисният щаб трябва да изработи мерки за справяне с кризата.Това заяви пред БНТ служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Той се обяви срещу еднаквите мерки в подкрепа на бизнеса и поиска те да бъдат диференцирани.

Бизнесът пък е с резерви към намеренията на кабинета да ограничи ползването на газ. Оказва се, че на този етап никой в държавата няма яснота колко са фирмите, които използват като основна суровина природен газ и колко са онези, които са косвено засегнати от цената на синьото гориво, тъй като използват суровини, произведени от природен газ. Отговори на този въпрос трябва да даде анкетата, която обобщава Министерството на икономиката и която до края на седмицата трябва да бъде предоставена на кризисния щаб. На този фон от индустрията имат сериозни забележки върху готвените мерки от служебния кабинет за ограничаване потреблението на природен газ или замяната му с алтернативни горива.

Според служебния министър на икономиката не само държавата, но и бизнесът трябва да търси варианти за ограничаване ползването на газ в условията на криза.

"Точно това е част от анкетата- колко използват газ, колко от тях могат да минат на алтернативно гориво и колко могат да намалят използването на газ, тъй като знаете, има директива или въобще да се опитаме на европейско ниво с 15% да намалим потреблението на газ. ЕК се стреми към това", каза Никола Стоянов.

Стоянов посочи още, че досегашните мерки в помощ на бизнеса заради скъпите ток и газа са нужни, но се обяви за диферинциран подход. "Хоризонтални мерки за всички не са идеалният вариант. И все пак мерките по някакъв начин трябва да търсим възможност и да стимулират спестяването. Трябва да са обвързани по някакъв начин с евентуално намаление на потреблението".Министърът се обяви против таван на цените като антикризисна мярка.

"Чисто от бизнес гледна точка таван на цените не подкрепям, тъй като аз предпочитам пазарът да регулира нещата", уточни Стоянов.

От Българската стопанска камара изпратиха писмо до служебния премиер, в което посочват, че непредвиденото и непланирано намаляване на потреблението на газ ще се отрази негативно върху изпълнението на вече сключени договори или в нарушаване на изпълнение на поръчки и свиване на производството на предприятия.

От Камарата отправят и конкретни въпроси към Гълъб Донев - питат какви са критериите за намаляване на потреблението и предвидени ли са компенсации за индустрията.