Събития

В Монтана смениха водопровода и преасфалтираха две основни улици, има и 300 нови паркоместа

  10.08.2022 12:49             
В Монтана смениха водопровода и преасфалтираха две основни улици, има и 300 нови паркоместа

Две основни улици в Монтана са с подменен водопровод, нова настилка, маркировка, паркинги. Изцяло ремонтирана е отсечка  от най-натоварения булевард в града – „Христо Ботев”. В участък от половин километър – между улиците „Граф Игнатиев” и „Св. Климент Охридски” е подменен магистралният водопровод, цялостно са преасфалтирани пътните платна. Движението по булеварда е двупосочно с четири ленти. Подменена е оградата на разделителната ивица, вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка, реконструирани и изцяло преобразени са паркингите на „Битова техника” и ж.п. гарата.

„Това място тук е сред най-натоварените в града. Тук за двете гари – железопънтана и автогарата, пазара. Ежедневно тук преминават и спират хиляди автомобили и заради това ремонтът на паркингите беше особено наложителен. Тези места ще влязат в синята зона. Няма как да позволим повече нелегални превозвачи  от цялата област да спират на това място.”, каза кметът Златко Живков.

Инвестицията е в размер на 600 000 лева,  а парите са от капиталовите разходи, предвидени в бюджета за тази година.

Основно е ремонтирана и улица „Стефан Стамболов”, където се намира дневния дом за деца и младежи с увреждания. Подменен е водопроводът, както и отклоненията към имотите на хората, преасфалтирано е, изкърпени са и пет паркинга и околоблокови пространства. Вложените средства са 424 000 лева.

След подписка на живеещите в блок 18 в квартал „Младост” пред него е направена изцяло нова улица. Мястото никога не е имало асфалт от заселването на хората  в началото на 80-те год9ини.

„Тези хора десетки години през зимата и в дъжд  преминаваха през локви и тиня, за да идат на работа. С едни обувки минаваха през калта, а други носеха в чантите, за да влязат в офисите. Това вече свърши. Сега  търсим начини да осветим пространството, защото има много деца и възрастни хора, които не бива да се движат в тъмното.”, каза Живков. За реконструкцията на междублоковото пространство общината е похарчила 100 000 лева.

„Надявам се да пазите това, което имате и зелените площи да си останат зелени площи, а да не ги превръщате в паркинги.”, призова кметът живеещите в блока.

Това лято общината е инвестирала и 150 000 лева в разширение, почистване и изграждане на алеи в гробищния парк.

„Парите за капиталови разходи в този бюджет са 8,5 милиона лв. 5,5 милиона лв. от тях са за реконструкцията на площад „Жеравица”, която се случва в момента. Останалите инвестираме в ремонти на улици, водопроводи и сгради в града и селата.”,  подчерта Златко Живков.