Свят

Жена бе нападната от полярна мечка в норвежкия архипелаг Свалбард

  09.08.2022 20:20             
Жена бе нападната от полярна мечка в норвежкия архипелаг Свалбард

Полярна мечка нападна къмпинг на остров в норвежкия архипелаг Свалбард, ранявайки френска туристка, съобщиха местните власти, като уточниха, че раните не са животозастрашаващи, предаде Асошиейтед прес. Мечката е била убита след инцидента.
Жената, която самоличност не бе оповестена, е била част от туристическа група от 25 души, които са къмпингували в централна част на архипелага Свалбард, който се намира на повече от 800 километра на север от Норвегия. 
Властите реагирали на новината за нападението, която е постъпила тази сутрин, като излетели с хеликоптер към мястото, съобщава главният инспектор Стейн Олав Бредли. "Французойката е получила наранявания по ръката. Стреляно е по полярната мечка, която се е изплашила и е напуснала района", каза той. Повече подробности за нараняванията на туристката не бяха съобщени. Тя е била откарана с хеликоптер в болницата в Лонгирбюен. 
Бредил по-късно заяви пред основният вестник на арктическия архипелаг "Свалбардпостен", че животното е било "тежко ранено" и след "професионална оценка" е било приспано. Не става ясно как полярната мечка е била убита, уточни Асошиейтед прес.
Свалбард е осеян с предупреждения за полярни мечки. Посетителите, които избират да нощуват на открито, получават строги предупреждения от властите, че трябва да носят огнестрелно оръжие. От 70-те години на миналия век насам поне петима души са били убити от полярни мечки. За последно това се случи през 2020 година, когато 38-годишен нидерландец бе убит.
В Арктика живеят около 20-25 000 полярни мечки.
През 2015 г. полярна мечка измъкнала чешки турист от палатката му, докато той и други туристи са къмпингували северно от Лонгирбюен, като го издраскала по гърба, преди да бъде прогонена с изстрели.
По-късно мечката е била намерена и убита от властите./ БТА