Събития

Балетен уикенд на откритата сцена на Белоградчишките скали с „Хиляда и една нощ“

  09.08.2022 20:00             
Балетен уикенд на откритата сцена на Белоградчишките скали с „Хиляда и една нощ“

Балетен уикенд на откритата сцена на Белоградчишките скали с „Хиляда и една нощ“ от 12 до 14 август включително очаква почитателите на класическия танц, които искат да съчетаят насладата от красотата на природата с тази на изкуството. Първата балетна премиера за сезон 2021 – 2022 на Софийска опера и балет „Хиляда и една нощ“ се посрещна възторжено от публиката и сега предстои да бъде представена адаптирана за открита сцена версия на балета. Сред величествената красота на Белоградчишките скали този нестандартен балетен спектакъл, който във всеки свой детайл носи дъха на Ориента, ще зареди публиката с красиви емоции.

Балетът „Хиляда и една нощ“ на азербайджанския композитор Фикрет Амиров разказва историята на суровия султан Шахриар и красивата, и мъдра Шехерезада. Нощ след нощ сладкодумната Шехерезада разказва на Шахриар истории, които показват основни женски качества като красота, мъдрост и доброта и постепенно разтопяват леденото сърце на султана. Спецификата и сложността на хореографията, сложността на музика, в която преобладаващ е инструментариумът от ударни инструменти, са предизвикателство за всеки артист.

Хореограф на балета е Елдар Алиев, който преди пет години постави за балетната трупа на Софийска опера балета „Корсар“, а три години по-късно е поканен да постави „Хиляда и една нощ“, чията премиера е планирана за март 2020 г. Кризисната ситуация с коронавируса рязко стопира културните и обществени събития, поради което премиерата не се случва. С известно закъснение в края на месец май 2022 г. „Хиляда и една нощ“ триумфира на сцената на Софийска опера и балет. „Неокласика с фолклорни елементи, изключително трудна в техническо отношение“ – така характеризира сам хореографската си творба Елдар Алиев.

На откритата сцена на Белоградчишките скали за седма поредна година изкуство и природа си дават среща и предизвикват прекрасни емоции у публиката.

На 12, 13 и 14 август от 20 ч. в балета „Хиляда и една нощ“ публиката ще види в ролята на Шехерезада Боряна Петрова, на Нурида  - София Абенанти и Венера Христова, на Шахриар - Никола Хаджитанев, Роб - Емил Йорданов.