Свят

Проливен дъжд причини смъртта на най-малко 7 души в Сеул

  09.08.2022 14:18             
Проливен дъжд причини смъртта на най-малко 7 души в Сеул

Най-малко седем души са загинали в и около южнокорейската столица Сеул през нощта, съобщиха властите, след като проливен дъжд прекъсна електрозахранването, наводнил пътища и подлези, предаде Ройтерс.

В южната част на Сеул са паднали повече от 100 мм валеж на час в края на понеделник, като в някои части на града е имало валеж от 141,5 мм, което е най-големият валеж по данни на Корейската метеорологична администрация (KMA).

Кумулативно валежите в Сеул от полунощ в понеделник възлизат на 420 мм към 5 ч. сутринта във вторник, като прогнозите са за още дъждове.В бляскавия квартал Гангнам с висока концентрация на хора сгради и магазини бяха наводнени и останаха без ток, а автомобили, автобуси и метростанции бяха под вода, а хората в безизходица.

Най-малко петима души загинаха в Сеул, а други двама – в съседната провинция Кьонги до днес сутринта, съобщиха от щаба за борба с бедствията и мерките за безопасност.. Четирима са загинали, след като са попаднали в капан в наводнени сгради, а за един се смята, че е бил ударен от ток, една жертва е бил открита под развалините на автобусна спирка, а друг е загинал при свлачище.

Най-малко девет души са били ранени, а шестима са в неизвестност, пише БТА.

Президентът Юн Сук-йол проведе извънредно заседание, на което нареди властите да се концентрират върху избягването на жертви и бързо да възстановят контрола и възстановяването на наводнените райони.

От КМА очакват проливните дъждове да продължат в централната част на страната поне до сряда.