Свят

Шоколадовата фабрика в Белгия се справи със салмонелата

  09.08.2022 12:28             
Шоколадовата фабрика в Белгия се справи със салмонелата

Фабриката в Белгия, обявена за най-големия завод за производство на шоколад в света, съобщи, че е възобновила дейността си, след като беше затворена за шест седмици, за да се отстрани зараза със салмонела.
Три от 24-те производствени линии в завода в град Визе са възобновени и е извършена първата доставка, съобщиха от швейцарската компания "Бари Калебо", която управлява фабриката.
Заводът, който снабдява индустриални гиганти като Hershey, Nestle и Unilever, но не и директно потребителите, беше затворен в края на юни, след като в една от партидите беше открита бактерия салмонела.
Базираният в Цюрих Barry Callebaut заяви, че е спрял доставките и е информирал клиентите си навреме, за да предотврати попадането на заразения шоколад в магазините.
Източникът на замърсяването е лецитинът, който се добавя за изглаждане на текстурата на храната, което наложи седмици наред да се извършва мащабно почистване.
"Оставаме предпазливи, тъй като тази операция е безпрецедентна, а процесът на почистване и дезинфекция отнема много време", заяви говорителят на Barry Callebaut Корнел Уорлоп.
Той заяви, че макар в момента фабриката да произвежда само "доста малък обем", тя планира да активира отново повече производствени линии "през следващите седмици".
Белгийската агенция за здравеопазване на храните заяви, че продължава да следи производството в завода.
В завода на Barry Callebaut работят около 600 души и той е ключово звено в общата продукция на компанията, която през финансовата 2020-2021 г. възлиза на 2,2 млн. тона, произвеждани в над 60 обекта по целия свят.
Компанията твърди, че нейният завод във Виезе е "най-голямата фабрика за шоколад в света" и осигурява качетвото, че е произведен в Белгия, която има международна репутация за висококачествен шоколад.