Свят

Неволните победители от сушата във Франция: Производителите на сол

  09.08.2022 11:08             
Неволните победители от сушата във Франция: Производителите на сол

По време на жестоките горещини и сушата, които през последните седмици изсушиха френската провинция, една група се оказа неохотен победител: производителите на сол в северозападния регион Геранд.
Снежнобялата сол Fleur de Sel ("цветето на солта"), която кристализира на повърхността на водата, е една от най-фините соли на световните пазари и се продава на дребно в Съединените щати по над 100 долара за килограм.
С повишаването на температурите през последните месеци и почти липсващите валежи, които ускориха изпарението на солената вода в региона, производството нарасна рязко.
 "Вървим към рекордно производство", казва производителят Франсоа Дюран, който работи в солниците от повече от 20 години.
Производството на морска сол през последните 10 години е било средно около 1,3 тона на солница, но тази година добивът е почти двойно по-голям - 2,5 тона, казва той.
Той признава, че това го прави един от малкото краткосрочни печеливши от изменението на климата, докато части от страната се борят с горските пожари и недостига на вода.
"Може да се каже, че да. За съжаление", продължава той. "Ясно е, че това е добре за нас."
В региона, който е по-известен с променливото си атлантическо време, повече от 40 дни непрекъсната слънчева светлина и леки ветрове означават оскъдна почивка за работещите на солниците, казва работничката Одри Лойер.
Това е изтощителен труд: Под жаркото слънце работниците карат колички по тесните кални стени, които разделят всеки басейн, и изстъргват морската сол от дъното на равнината, използвайки методи и инструменти, които почти не са се променили през последните повече от четири века. В процеса на събиране на реколтата не се допуска използването на машини.
"Работниците са уморени", казва Матилд Берже, производител на сол, който държи местен магазин. "В равнините не е имало достатъчно дъжд, за да се оправдае почивката."
Бержие също така се притеснява, че интензивното темпо, което се налага заради безкрайното слънце това лято, е неустойчиво, тъй като се опасява, че крехките кални структури, в които се изпарява морската вода, може да не издържат на такава усилена работа година след година.
Когато слънцето най-накрая залезе за тазгодишния рекорден сезон, производителите на сол в региона може да се чудят какво да правят с цялата сол, ако непрекъснатите горещини станат норма. Няколко земеделски стопани заявиха пред Ройтерс, че вече разполагат с резерви за следващите няколко години.
"Някои от тях вече спряха да работят през този сезон", казва Берже./ БГНЕС