Събития

Млади специалисти ще преподават народно пеене в Монтана

  15.07.2022 13:00             
Млади специалисти ще преподават народно пеене в Монтана

Габриела Иванова и Мартин Лишковски– бивши солисти на певческа група „Пъстренец Jr.“, ще обучават деца по народно пеене, солфеж и елементарна теория на музиката в Младежкия дом в Монтана. Те се завръщат в институцията, от която започна професионалният им път, благодарение на Програмата за заетост на младежи в областта на културата. Тя осигурява възможности за придобиване на трудов стаж по специалността на младежи до 29-годишна възраст, завършили средно образоване с придобита квалификация по професия от професионално направление „Изящни изкуства“, „Музикални и сценични изкуства“, „Дизайн“ и „Приложни изкуства и занаяти“.

Двамата бивши възпитаници на музикалния педагог Асен Асенов завършиха Национално музикално училище “Любомир Пипков” – София, със специалност „Народно пеене“. Мартин ще следва музикална педагогика в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, а Габи ще изучава специалност „Връзки с обществеността“ в Нов български университет и ще пее в Студентския смесен хор „Фолк-джаз формация“ с диригент доц. д-р Георги Петков. Работейки в Младежкия дом, те ще придобият практически опит под менторството на Асен Асенов.

Марти и Габи постъпиха в певческа група „Пъстренец Jr.” съответно на 6 и на 8-годишна възраст. Те бяха сред най-изявените солисти, спечелили награди от десетки конкурси.