Свят

Сградите по света - по-скъпи от цялото злато на планетата

  13.07.2022 15:05             
Сградите по света - по-скъпи от цялото злато на планетата

Общата стойност на недвижимите имоти в света е нараснала с 5% за година и е достигнала 326,5 трилиона долара. Това е рекорд и превръща инвестициите в недвижими имоти в най-значимият начин за съхранение на богатство в света, посочват от консултантска компания.

Недвижимите имоти имат по-висока стойност от всички глобални акции и дългови ценни книжа взети заедно и струват почти четири пъти повече от глобалния брутен вътрешен продукт. По-скъпо оценени са и от цялото добито злато в света, което е на стойност 12,1 трилиона долара, или само 4 на сто от тази на глобалните имоти, съобщава "Труд".

Ръстът на стойността на недвижимите имоти е стимулиран от жилищата, които са най-големият имотен сегмент, съставляващи 79% от стойността на глобалните недвижими имоти, отбелязва компанията. Оценката на жилищата в света е нараснала с 8% за година до 258,5 трилиона долара.

Китай формира 30% от глобалната стойност на жилищата. Следват САЩ, съставляващи 11% от стойността на жилищните имоти в света, а само десет страни - Китай, САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Южна Корея, Канада, Италия и Австралия, съставляват 75% от глобалния жилищен пазар.

На регионално ниво значително жилищно богатство е съсредоточено в Европа и Северна Америка. Там са съсредоточени 43 на сто от общата стойност на световните недвижими имоти, въпреки че там живеят само 17% от глобалното население.

Общата стойност на глобалните бизнес имоти е 32,6 млрд. долара. Земеделската земя в света се оценява на 35,4 трилиона долара.

Политиката на централните банки по света заради COVID-19 води до това да има значителен капитал на разположение, а недвижимите имоти са убежище за парите в среда на ниски лихви, категорични са от консултантската компания.