Свят

Кризата се задълбочава! Хийтроу иска авиокомпаниите да спрат продажбата на билети

  13.07.2022 13:28             
Кризата се задълбочава! Хийтроу иска авиокомпаниите да спрат продажбата на билети

Летище Хийтроу поиска от авиокомпаниите да спрат продажбата на летни билети, тъй като наложи ограничения върху броя на пътниците, заплашвайки допълнително да наруши пътуването.

Летището каза, че новото ограничение от 100 000 пътници на ден – еквивалента на 4000 пътници на ден – ще остане в сила до 11 септември.

Главният изпълнителен директор на Хийтроу Джон Холанд Кей каза, че през последните няколко седмици броят на пътниците редовно е надвишавал 100 000, което води до "периоди на обслужване, спадащи до неприемливо ниво".

Той каза, че авиокомпаниите, наземните превозвачи и летището не могат да се справят с толкова големи обеми.

Той каза, че пътниците са били изправени пред дълго време на чакане, закъснения за пътници, нуждаещи се от помощ, чанти, които не пътуват с пътници или пристигат късно, намалена точност и анулирания в последния момент.

Той каза, че Хийтроу очаква “средно дневно място за заминаване през лятото от 104 000 – доста над 4 000 на ден”.

"Средно само около 1500 от тези 4000 дневни пътнически места бяха продадени, така че ние молим нашите авиокомпании партньори да спрат да продават летни билети, за да намалят въздействието върху пътниците", каза той.

„Като направим тази намеса сега, нашата цел е да защитим полетите на огромното мнозинство от пътниците на Хийтроу това лято и да дадем увереност, че всеки, който пътува през летището, ще има безопасен и надежден полет и ще стигне до местоназначението си с багажа си.

„Разбираме, че това означава или някои летни полети да бъдат преместени за друг ден или на друго летище или да бъдат отменени и се извиняваме на онези, чиито планове за пътуване са били засегнати.“