Свят

Нидерландски детектив твърди, че е открил „Светата кръв”

  13.07.2022 09:40             
Нидерландски детектив твърди, че е открил „Светата кръв”

В 22:30 часа в петък Артиър Бранд получава пратката, която нервно очаква. Когато чува звънеца през нощта, той отваря вратата, но там няма никой. В краката си вижда картонена кутия. В нея е "Светата кръв" на Христос, една от най-свещените реликви на католическата църква, пазена от хиляда години в храма на абатство Фекан, в северната част на Франция, казва нидерландският арт детектив пред АФП.
Той ще я предаде във вторник на нидерландската полиция, която трябва да я предостави на френските сили на реда и те да я върнат на френското абатство.
Наричан "Индиана Джоунс на света на изкуството", 52-годишният Бранд е един от най-известните арт детективи в света. Нидерландецът е откривал творба на Пикасо, пръстен на Оскар Уайлд и бронзовата композиция "Конете на Хитлер".
Но да държи в ръцете си реликвата "Светата кръв" на Христос е изключително емоционално за него. "За католик това е най-близкият контакт с Исус и легендата за Светия граал", каза той. "Това е религиозно преживяване", добави Бранд.
Когато отваря пратката пред вратата си, Артиър Бранд със задоволство установява, че реликвата е непокътната. В златния реликварий, висок 30 сантиметра, има два метални контейнера с капчици от кръвта на Исус, събрани при разпъването му на кръста според вярващите.
Обект на поклонение от католиците повече от хилядолетие, реликвата е открадната от храма на абатството в нощта срещу 2 юни, две седмици след отслужването на традиционната годишна "Меса на Светата кръв".
"Крадецът най-вероятно е останал до времето за заключване на църквата и е напуснал с артефакта", каза Артиър Бранд в дома си, където пази реликвата. Кражбата предизвиква огромен шок. Полицията веднага започва разследване.
Пратката, мистериозно доставена до вратата на Бранд, съдържа още медни плакети с литургии, изображения на светци и чаша с орнаменти, всички задигнати от абатството през юни.
АФП видя реликвата, но не може да удостовери автентичността ѝ, както и на останалите артефакти от пратката. Те все още не са изследвани от полицията и от независими експерти, а абатството засега не коментира.
Според Бранд няма съмнение в автентичността на реликвите.
Участието му в разплитането на мистериозното им изчезване започва няколко дни след кражбата, когато получава имейл от анонимен подател. Той казва, че пише от името на друг човек, според когото откраднатата реликва е в къщата му. Но да пазиш в дома си открадната кръв на Исус е проклятие, поясни детективът.
Затова, когато крадците осъзнали какво са задигнали, разбрали, че няма как да го продадат и затова решили да се освободят от него.
Детективът показа на АФП имейл, в който подателят настоява да предаде на него откраднатото, за да не влиза в пряк контакт с абатството и да стои далеч от полицията. Детективът бил уведомен, че ще получи реликвата с доставка до дома си в неопределен ден и час.