Събития

Дни на Дунав във Видин

  29.06.2022 06:00             
Дни на Дунав във Видин

От 29 юни до 3 юли град Видин ще е център на множество международни изяви. Многобройни събития по проект Градски бранд Дунав+ (DANUrB+) ще изпълнят улиците на град Видин и ще отбележат подобаващо "Дните на Дунав", провеждани едновременно в няколко държави по поречието на реката. Стартът ще бъде даден на 29 юни от 18:00 часа пред Художествената галерия "Никола Петров" с откриването на изложба на оригинални архитектурни и градоустройствени предложения за интегриране и оползотворяване на река Дунав в свиващите се крайдунавски градове - Видин, Белене, Силистра, Гюргево, Кълъраш и др. 

На 2 и 3 юли започва фестивалът "Богатствата на Дунав", който ще се проведе в Крайдунавския парк и ще предостави разнообразни атракции и забавления за всички присъстващи, включително фолклорна програма с музика и танци, плаване с моторни и "драконови" лодки, демонстрация на традиционни занаяти за региона, дегустация на местни ястия и вина и т.н. Предвиден е също ден на отворените врати на музеи и галерии, плюс безплатни турове из малко познатите исторически и архитектурни обекти. Подробности можете да научите на Фейсбук страницата на събитието.

На 30 юни във Видин и на 1 юли на отсрещния бряг - в град Калафат - ще се проведе Регионална конференция по DANUrB+, на тема "Творческият Дунав. Свързаността – ключът към преодоляване на "процеса на свиване"  с фокус върху възможностите за развитие на българските и румънските градове по поречието на река Дунав. Всеки желаещ да участва може да се регистрира безплатно и да изпрати своята презентация до 24 юни на страницата на събитието или на Фейсбук страницата.

Като паралелна сесия към конференцията на 30 юни ще се проведе работилница и фокус група по проект Living Danube Limes (Жив Дунавски лимес), организирана от Национален туристически клъстер "Българският пътеводител". Ще бъде представена виртуалната 3D реконструкция на Бонония - избрана за пилотен обект в България.