Лайфстайл

Тайните на опитните градинари за богата реколта от месести домати

  27.06.2022 16:20             
Тайните на опитните градинари за богата реколта от месести домати

Опитните градинари знаят много добре какво включват правилните грижи за доматите - благодарение на тях те прибират реколта от месести и сладки плодове до късна есен.

Ето кои са тайните им, които всеки градинар трябва да знае.

1. Правилно подхранване на доматите

Доматите съдържат много витамини (някои сортове съдържат толкова витамин С, колкото лимоните), калий, калций, магнезий, мед и други вещества. Но за целта те трябва да извлекат всички тези хранителни вещества от почвата в достатъчни количества. Поради тази причина през целия сезон доматите трябва да се подхранват по правилния начин.

2. Правилно поливане на доматите

Почвата под доматите винаги трябва да е влажна. Особено важно е да се следи това през периода на плододаване. При поливане избягвайте попадането на вода върху листата, за да не провокирате развитието на фитофтора.

3. Колтучене на доматите

Тази процедура подобрява храненето на храста, което от своя страна укрепва имунитета на растението и повишава устойчивостта му към болести. Процедурата е добре да се извърши два пъти, а за предпочитане три пъти.

Първият път 15 дни след засаждането в градината, вторият - 15-20 дни след първия, а третият - 15 дни след втория.

Първият долен лист може да се отстрани 2 седмици след засаждането на разсада в земята и след това редовно да се подрязват долните листа един по един. 

Страничните издънки трябва да се отстраняват редовно, докато достигнат височина не повече от 5 см. Ако издънките са твърде големи, тогава отстраняването им е сериозен стрес за растението и раната заздравява по-дълго, така че има висок риск от навлизане на патогени в растението.

4. Мулчиране

Освен за задържане на влагата и потискане растежа на плевелите, мулчът служи като бариера между растението и спорите на фитофтората, които са в почвата. Мулчирането помага за предпазване на доматите от късна мана.

5. Превантивни мерки

Болестите са по-лесни за предотвратяване, отколкото за лечение. Поради това превантивните обработки трябва да се провеждат редовно през целия сезон, като се започне от юни. Вече съществуват много биологични препарати с минимален период на изчакване, които са безопасни за здравето. Тези, които предпочитат да правят всичко в градината по старомодния начин, могат да използват 1% разтвор на бордоска смес.