Здраве Лайфстайл

Домашни трикове срещу разширени вени

  26.06.2022 14:40             
Домашни трикове срещу разширени вени

Разширените вени са често срещан проблем, от който страдат не само възрастни, но и млади хора. Факторите за появата на разширени вени или спукани капиляри са много. Варират от обездвижване до прекомерно стоене на крак, недостатъчно движение и спорт, продължително седене на стол, затлъстяване.

Най-често разширените вени засягат прасците и бедрата. Могат да се видят и по подбедриците. Сред симптомите на разширени вени са болка, оток, подуване в краката, пулсиращи усещания, изтръпване, тежест. Дължат се на затруднената работа на клапанния апарат на вените, който не успява да изтласква кръвта обратно към сърцето.

Как да помогнете на вените си с натурални продукти? Ето някои полезни трикове с природни съставки против разширени вени.

Домати

Доматите съдържат мощни антиоксиданти, като ликопен и витамин С. Те потискат възпаленията в тъканите и помагат на вените да извършват нормално функциите си. Вземете няколко домата и ги нарежете на кръгове. Нанесете като компрес върху засегнатите места. Дръжте доматите върху кожата, докато започнете да усещате парене или леко тръпнене. След това изплакнете със студена вода. Правете това сутрин и вечер.

Лозови листа

Лозовите листа съдържат силни антиоксиданти и фитохимикали с висока активност спрямо вените. Флавоноидите в тях имат противовъзпалителен ефект, който облекчава разширените вени и намалява видимостта им, като същевременно подпомага работата на клапанния апарат на съдовете.

Сварете 2 чаши лозови листа в 2 литра вода. Варете около 15 минути, докато водата се насити с веществата от тях. След това прецедете. Изчакайте водата да изстине, така че да може да се докосва. Потопете краката си в леген с отварата и изчакайте да изстине напълно. Междувременно вземете отцедените лозови листа и ги наложете върху краката си, където има видими разширени вени. Изчакайте да престоят върху краката около 30-40 минути. След това изплакнете целите крака с ледена вода, за да стимулирате кръвообращението.

Чесън, лимон и зехтин

Чесънът има завидни противовъзпалителни свойства. Неговите активни съставки действат благоприятно на разширените вени, като стимулират кръвообращението и подобряват функциите на вените.

Вземете една глава чесън. Пресовайте всичките ѝ скилидки. Изстискайте сока от 3 лимона. Смесете ги и към тази смес добавете 2-3 супени лъжици зехтин. Разбъркайте добре и оставете сместа да престои за през нощта или за 24 часа, за да се насити добре. След това можете да правите масаж на краката със сместа. Масажирайте с леки кръгообразни движения за 15 минути. След това оставете сместа да действа, като направите компрес отгоре. Може да престои за през нощта.