Свят

Байдън за отмяната на правото на аборт в САЩ: Трагична грешка

  26.06.2022 14:05             
Байдън за отмяната на правото на аборт в САЩ: Трагична грешка

Американският президент Джо Байдън определи като “трагична грешка” решението на Върховния съд на страната да отмени правото на аборт, одобрено преди 50 години.

Според него “това е един тъжен ден за страната, но това не означава, че битката е приключила”. Байдън призова гласоподавателите да излязат на междинните избори за конгрес през ноември и да изберат законодатели, които са склонни да застанат зад протекции за абортите.

Върховният съд в САЩ отмени действието на свое решение преди 50 години за правото на аборт. Решението по Роу срещу Уейд от 1973-а се приемаше като ключово за правата на жените.

Днешното решение на Върховния съд променя фундаментално правото за извършване на аборт като сега щатите няма да са задължени да се съобразяват с Роу срещу Уейд. Сега щатите сами ще могат да намаляват възможностите за аборт и дори да ги обявят за незаконни.

Вотът в най-висшата съдебна инстанция в Съединените щати бе 6 на 3 в полза на запазване действието на рестриктивен закон в Мисисипи, но консервативното мнозинство предприе и допълнителната стъпка да отмени Роу срещу Уейд. В доводите си съдия Самуел Ей Алито Джуниър заяви, че Роу срещу Уейд е било грешно от самото начало и че е време темата за абортите да се върне в ръцете на щатската власт.

Това решение бе едно от най-очакваните като напрежението се покачи през миналия месец, когато в публичното пространство се появи чернова, в която мнозинството от съдиите заявиха готовност да отменят дългогодишния прецедент.

Първите коментари от законодателите не закъсняха. Лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл заяви, че случилото се е „историческа победа за Конституцията и най-уязвимите в нашето общество.“ В същото време председателят на Камарата на представителите демократът Нанси Пелоси коментира, че републиканските й колеги готвят „национална забрана на абортите.“