България

Автоджамбазите се активизираха

  26.06.2022 13:04             
Автоджамбазите се активизираха

От полицията предупреждават да внимаваме, когато напускаме жилищата си и отиваме на море и или планина заради опасност на кражби. МВР засилва действията си по линия на автокражбите заради увеличените случаи на този вид престъпления. Това стана ясно от думите на главният секретар на вътрешното министерство Петър Тодоров.

Най-често се крадат луксозни и скъпи возила, които се препродават и по-евтини коли. Те обикновено се разглобяват на части  и след това се продават в различни автоморги. Заради тази тенденция през последните месеци от МВР засилиха и действията си заради този вид престъпност.

"По отношение на противозаконните отнемания на автомобили има завишаване и там са съсредоточени нашите усилия като през последните дни на месец май бяха проведени множество полицейски операции в цялата страна в този сегмент на националната престъпност, в резултат на което имаме образувани над 10 досъдебни производства, проверени над 20 морги и установени много такива крадени вещи", каза за БНР Петър Тодоров.

Не липсват и случаи на телефонни и друг вид измами: "В резултат на добрия синхрон в работата с партньорските служби през месец май бяха реализирани няколко групи телефонни измамници, както на територията на Чехия, Гърция, които бяха доказани престъпления в тази посока над 70 хиляди евро".