Свят

Киев обвинява Москва, че иска да въвлече Минск във войната в Украйна

  26.06.2022 09:46             
Киев обвинява Москва, че иска да въвлече Минск във войната в Украйна

Киев обвини днес Москва, че иска да въвлече Минск, дипломатически съюзник на Русия, във войната в Украйна, предаде Франс прес.

"Ударите от днес са пряко свързани с уисилята на Кремъл да въвлече Беларус във войната в Украйна като страна в конфликта", уверява в "Телеграм" Главната дирекция на украинското разузнаване, която е подчинена на украинското министерство на отбраната, предаде БТА.

Това уверение дойде малко след като Украйна съобщи, че руски ракети са били изстреляни от съседен Беларус по украинско село. Към 5 ч. тази сутрин местно време в Черниговска област е имало масиран ракетен обтрел. Двадесет ракети са били изстреляни от територията на Беларус, а също и от въздуха по село Десна. Засегнат е инфраструктурен обект.

Според украинското разузнаване шест самолета Ту-22М3 са изстреляли 12 крилати ракети от град Петриков, в южната част на Беларус. Бомбардировачите са излетели преди това от летището в Чайковка в областта Калуга в Русия, на 270 километра северно от украинска територия. Те са навлезли в беларуското въздушно пространство. След като са изстреляли ракетите, те са се върнали в Русия, посочва украинското разузнаване и уточнява, че освен Денса руснаците са поразили и мишени в Киевска и Сумска област.

Десна е село с 7500 жители и се намира на около 70 километра северно от Киев и на същото разстояние от границата с Беларус.

Ударът идва в момент, в който руският президент Владимир Путин ще има среща с беларуския си колега Александър Лукашенко в Санкт Петербург. А в четвъртък и петък руският външен министър Сергей Лавров ще посети Беларус.