Събития

Полските пожари тази година започнаха по-рано във Видинско

  26.06.2022 14:00             
Полските пожари тази година започнаха по-рано във Видинско

31 пожари са гасили пожарникарите във Видинско от началото на месец юни. При един от пожарите са изгорели около 850 декара житни култури. През летните месеци заради природните фактори има предпоставки за по-лесно възникване и бързото разпространение на пожарите. Повечето пожари по това време от годината са предизвикани от човешката дейност, това обясни в студиото на Радио ВИДИН главен инспектор Георги Георгиев от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението": 
"Както в Закона за МВР, в Закона за опазване на земеделските земи и Закона за опазване на околната среда има санкции предвидени за нарушители на забраната за палене. Ние осъществяваме контрол и винаги, когато имаме установен нарушител срещу него се повдига административно наказателно производство."
Обичайно периода на пожарите свързани със земеделска реколта започва в края на юли. Тази година обаче пожарите са започнали по-рано, в самото начало на жътвата, отчете главен инспектор Георги Георгиев:
"От началото на месеца имаме 62 произшествия на територията на областта, от които 31 са пожарите. 22 са без загуби и 9 са с материални загуби. За съжаление трябва да кажа, че от тези 9 пожара, 4 можем да ги свържем с реколта. Което е много за началото на сезона. Само преди 2 дни имаме 2 пожара със загуби в житни посеви. Единият, от които бих казал, че е сериозен, около 850 дка житни култури изгоряха между селата Кутово и Сланотрън. В същия имаме произшествие при, което освен половин декар посеви са унищожени фургони и паянтови постройки. И благодарение на нашата намеса са спасени 2 броя леки автомобили и 6 броя сгради."
Главен инспектор Георги Георгиев призова за бдителност в пожароопасния сезон и напомни, че не бива да се пали открит огън дори и за битови нужди във ветровито време. Абсолютно е забранено почистването на земеделски земи чрез изгаряне.