Здраве Лайфстайл

Най-полезните и най-вредните подправки

  25.06.2022 16:20             
Най-полезните и най-вредните подправки

Подправките могат да повлияят на здравето ни по различни начини. Гастроентерологът д-р Сергей Вялов разкри кои от тях са полезни за тялото и кои могат да причинят голяма вреда.

Най-полезните подправки

Според експерта най-полезната подправка е черният пипер. Въпреки това, тя може да се добавя само към храната на здравите хора. Пиперът съдържа много капсаицин, който има положителен ефект върху чревната подвижност и вътрешните органи. В случай, че човек има заболявания на стомаха, той вероятно страда от киселини. Тогава тази подправка може само да му навреди.

Експертът смята, че горчицата, която е обичана от мнозина, е надценена и не носи никакви ползи за здравето. Тя има антимикробен ефект, но той е минимален. За да убиете всъщност бактериите с нейна помощ, трябва да изядете цяла туба горчица.

Магданозът и копърът са много полезни за работата на стомаха и червата. Те съдържат голям брой вещества, които влияят добре на работата на червата. 

Най-вредните подправки

Гастроентерологът добавя, че някои често срещани подправки могат да бъдат вредни за здравето.

"Много хора обичат да добавят хрян към храната си. Това не е най-здравословната подправка. Най-добре е хрянът да се яде само суров като корен", отбелязва той.

Освен това експертът предупреждава почитателите на сушито - джинджифилът и уасабито в тях не носят ползи за здравето.

"Джинджифилът също се отразява негативно на храносмилането. Всъщност като съставка в сушито, той е още по-вреден, защото е силно преработен и в него не са останали полезни вещества. Съхранява се дълго време в оцет и може да предизвика обостряне на гастрита. Полезно е да го приемате под формата на чай. В този случай има имуномодулиращ ефект и тонизира. Уасабито също е вредно. На практика е боядисан хрян", обобщава експертът.

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията със специалист!