Здраве Лайфстайл

Комбинация от масла за подхранване на кожата на тялото и лицето

  25.06.2022 14:40             
Комбинация от масла за подхранване на кожата на тялото и лицето

През лятото и не само кожата ни се нуждае от подхранваща грижа, особено след активно излагане на слънце, плаж. Освен слънцезащита, трябва да ѝ осигурим и подхранване, за да не изсъхва. Богатото масло от бакури е чудесно за целта. Може да се закупи от биомагазините за козметика и храни, както и от специализираните такива за подобни масла.

Това уникално масло попива бързо в кожата. Особено подходящо е за суха, зряла кожа, за подхранване на кожата след изгаряне, ухапвания от насекоми. Маслото от бакури може да се комбинира с други естествени масла. То е богато на палмитолеинова и олеинова киселини, и двете мононенаситени мастни киселини, които са чудесни за кожата.

Как може да си приготвите грижа за кожата на тялото, а защо не и за лицето, ако кожата ви е много суха?

В подходящ съд сложете 20 г масло от бакури с 20 г какаово масло и 20 г кокосово масло (по желание). Маслото от какао също е едно от най-подхранващите кожата масла, има твърда текстура. Според западни изследвания, какаовото масло е богато на растителни съединения, известни като фитохимикали. За тях е доказано, че осигуряват известна защита срещу увреждането от слънцето. Също така антиоксидантите, открити в какаото, могат да помогнат за предотвратяване на оксидативния стрес, който е свързан с преждевременното стареене на кожата.

Разтопете заедно маслата на водна баня (без да завират), премахнете съда от котлона и добавете към тях 10 мл масло от семена на малина. То е богато на омега-3 и 6 мастни киселини, с високо съдържание е на витамини Е и А и попива прекрасно в кожата.

Разбъркайте добре всички съставки и оставете да се охладят. Когато маслата са охладени, може да ги разбъркате отново, за да станат леко пухкави. Прехвърлете ги в подходящо стъклено бурканче с капак и съхранявайте на сухо и хладно място.

Ако е много топло, вашето масло за тяло ще се разтопи твърде много. Нанасяйте тази грижа върху кожата на лицето и тялото, всеки ден или редувайте с друга подходяща козметика, която ползвате.