Здраве Лайфстайл

Как правилно да накисвате различните видове ядки

  23.06.2022 12:10             
Как правилно да накисвате различните видове ядки

Ядките са изключително полезна храна, богата на витамини, минерали, протеини, здравословни мазнини. Те са прекрасен съдружник в контрола на теглото, кръвната захар, кръвното налягане. Суровите ядки обаче се нуждаят от накисване преди да бъдат изпечени или консумирани директно.

Защо това се налага и как да го правите правилно с различните видове ядки?

По повърхностния слой или обвивка на повечето ядки се съдържат инхибитори на растежа и фитинова киселина, които предпазват ядките от проникване на вода по време на дъжд или влажно време. Така ядката се съхранява, докато се появят подходящи условия за нейното поникване. Ядката всъщност е семе, от което се очаква да порасне младо растение при благоприятни условия. И както всички семена, така и ядките се нуждаят от вода и слънце, за да покълнат.

Ако не накиснете ядките преди термична обработка или консумация, тези вещества ще попаднат в храносмилателния ви тракт и могат да бъдат предизвикателство за него – да предизвикат смущения, раздразнения, понякога дори неразположения и болки.

Защо е добре да накисвате ядките и семената?

Повечето ядки идват от тропическите и субтропическите райони. Когато влагата там се повиши достатъчно и паднат обилни дъждове, те отмиват киселините и ензимните инхибитори по ядките, като така подготвят семената за покълване. Като накисвате ядките преди консумация, вие имитирате природата, като неутрализирате потискащите вещества и стимулирате растежа на младото растение, според smallfootprintfamily.com.

Това увеличава хранителния състав на ядката, стимулира повишаването на витамините, особено тези от група В. Накисването прави ядките и значително по-лесни за храносмилане. Веществата в тях се усвояват много по-лесно и качествено, ако са били подобаващо накиснати преди това.

Как правилно да накисвате различните ядки?

Тиквени и слънчогледови семки

Накиснете с 2 супени лъжици сол за 8 часа или през нощта. Оставете да изсъхнат между 12 и 24 часа преди консумация или печене.

Сусам

Накиснете с 2 супени лъжици сол или за през нощта. Оставете да изсъхне за 24 часа.

Орехи, пекан, бразилски орехи

По същия начин орехите и техните братовчеди се нуждаят от накисване за поне 8 часа с 2 супени лъжици сол. След това се оставят да съхнат поне 24 часа.

Кедрови ядки, фъстъци, лешници

Тези ядки се нуждаят от накисване с 1 супена лъжица сол за 12 часа. Оставят се да съхнат 24 часа.

Бадеми

Бадемите се накисват за 10 часа с 1 супена лъжица сол. Съхненето отново е поне 24 часа.

Макадамия

Макадамията, най-калоричната ядка, се нуждае от накисване между 8 и 12 часа с 1 супена лъжица сол. Изсъхването трае поне 24 часа.

Кашу и шамфъстък

Тези ядки се накисват едва за 2 часа, не повече. Към водата се добавя 1 супена лъжица сол. Съхненето е отново за минимум 24 часа преди консумация.