България

Външната комисия отложи заседанието за РСМ - иска първо МС да излезе с решение

  22.06.2022 18:35             
Външната комисия отложи заседанието за РСМ - иска първо МС да излезе с решение

Външната комисия отложи заседанието за Република Северна Македония, докато Министерският съвет не излезе с решение за РСМ. Отлагането на заседанието на Външната комисия в парламента стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане".

Мотивът е, че каквото и решение да бъде взето на комисия днес то ще бъде противоконституционно и очакват Министерският съвет да вземе решение относно преговорите със Скопие, по което Народното събрание да се произнесе.

Външният министър Теодора Генчовска не коментира, а според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов така нареченото "френско предложение" е пробив, който България не трябва да изпуска до края на френското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Кристиан Вигенин от БСП обвини гласувалите "за", че скриват от обществеността дискусията по протокола, а Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната", че отложеното заседание е "саботаж".

Председателката Венцислава Любенова обяви, че щом свика заседанието наново, то ще бъде обявено. Петър Колев, представител на македонските българи смята, че към този момент българските интереси не са докрай защитени в предложения протокол.