България

Сменят етикетите на хранителните добавки

  22.06.2022 09:10             
Сменят етикетите на хранителните добавки

Българската агенция по безопасност на храните апелира всички производители, вносители и дистрибутори на хранителни добавки, пуснати на пазара у нас, да извършат необходимата корекция в етикетирането на пробиотиците, пребиотиците и синбиотиците при предлагането им на пазара като хранителни добавки. Изискването е съобразено с разпоредбите на Директива 2002/46/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 10 юни 2002 г. за сближаване на законодателствата на държавите членки по отношение на добавките към храни, както и на Наредбата за хранителните добавки, приета от Министерския съвет в края на миналата година. В документа е посочено, че етикетът, представянето и рекламата не трябва да приписват на хранителните добавки свойства да предпазват, лекуват или излекуват болести при човека, нито да се позовават на такива свойства.

Например на етикета не трябва да се изписва „съдържа 10 бактериални“, „съдържа специално подбрани, лиофолизирани щама пробиотични бактерии“, „съдържа Lactobacillus rhamnosus“ и/или други подобни. Това не е просто споменаване, че продуктът съдържа веществото „Х“. Ако продуктът съдържа Lactobacillus rhamnosus, следва в списъка на съставките това да бъде отразено със съответната мерна единица.

За наличните количества опаковки, неотговарящи на нормативните изисквания, се предоставя възможност на бизнес операторите да ги употребят до изчерпване на наличните количества в съответните складове или търговска мрежа. Сроковете трябва да са посочени в молба до БАБХ.

Съгласно чл. 2 от Регламент (ЕО) № 178/2002 „храни“ (или „хранителни продукти“) означава всяко вещество или продукт - независимо дали е преработен, или не, частично преработен или непреработен, който е предназначен за или основателно се очаква да бъде приеман от хора.

Информацията за храните не може да бъде подвеждаща и трябва да бъде точна, ясна и лесна за разбиране. Информацията за храните не може да приписва на която и да е храна свойството да предотвратява, предпазва или лекува заболявания у хората, нито да насочва към такива свойства, включително представяне с картина, графика или символ, под всякаква форма, което заявява, създава впечатление или внушава, че дадена храна има определени характеристики.

Хранителните добавки са храни, предназначени да допълнят нормалната диета и които представляват концентрирани източници на витамини и минерали или други вещества с хранителен или физиологичен ефект, използвани самостоятелно или в комбинация, които се пускат на пазара в дозирани форми, като капсули, таблетки, хапчета и други подобни, на прах, ампули с течност и други подобни течни или прахообразни форми, предназначени да бъдат приемани в предварително дозирани малки количества.