България

Повдигнаха обвинение на трима души за пране на пари чрез банкова измама

  20.06.2022 12:39             
Повдигнаха обвинение на трима души за пране на пари чрез банкова измама

Окръжната прокуратура във Варна ръководи разследване за пране на пари, придобити чрез банкова измама, съобщиха от обвинението.
Към наказателна отговорност са привлечени двама мъже - на 20 и на 33, и жена на 24 г. С постановление на наблюдаващ прокурор двама от тях са задържани за срок до 72 часа с оглед довеждането им пред съда за определяне мярка за неотклонение спрямо тях.
В хода на разследването по случая е установено, че парите са придобити след успешно реализиране на измама чрез фишинг съобщения, предоставящи отдалечен достъп до банковите сметки и мобилното банкиране на потърпевшите от престъпната дейност.
Всички жертви са били литовски граждани, чиито средства са източвани, пренасочвани към електронни портфейли, регистрирани на името на тримата задържани, както и на други граждани, и след това използвани за различни финансови операции.
При проведените от служители на отдел „Икономическа полиция“ при на ОД на МВР-Варна процесуално-следствени действия, са иззети множество мобилни телефони и компютърни конфигурации, ПОС устройства, тефтери с информация за банкови сметки, банкова документация, както и голяма сума пари в различна валута.
Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура във Варна. Предстои внасяне на искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемите.