Бизнес Свят

Газпром удря Франция и Италия след визитата на Макрон и Драги в Киев

  18.06.2022 18:20             
Газпром удря Франция и Италия след визитата на Макрон и Драги в Киев

Франция е престанала да получава газ от Германия, а само половината от поръчаните количества газ ще получи Италия. Това е ефектът от драстичното намаляване на доставките от "Газпром" за Европа, пише в петък приложението "Газова индустрия" на полския портал WNP.

Изданието посочва, че след Полша, България, Дания, Финландия и Нидерландия поредните две страни са поразени от руската политика за доставка на енергоносители.
На 15 юни френският оператор GRTgaz сигнализира за спиране на доставките на газ за Франция откъм Германия. Операторът призова за максимално помпане на газ в хранилищата. Преди това компанията успокояваше, че няма опасност от спиране на газа за Франция през това лято, тъй като прекъсванията на доставките от Германия се компенсират с доставки от Испания и други източници.

По същото време италианските медии обявиха, че концернът "Ени" получава от "Газпром" едва половината от заявените обеми. Още в сряда руската компания е информирала италианския си партньор за намаляване на доставките с 15 процента, но в четвъртък от "Ени" обявиха, че са получили не повече от 65 процента от заявения обем. Докато очакванията на италианците са за 65 милиона кубически метра дневно, "Газпром" им гарантира едва половината от това количество. Останалото Италия ще се опита да компенсира с доставки от Северна Африка.

Според анализаторите в Рим намаленото подаване на газ за Европа е ефект от умишлени действия на Русия и целенасочени манипулации на "Газпром". Премиерът на Италия Марио Драги нарече намаляването на доставките "политически натиск" от страна на Русия, а обясненията за редуцираните количества с позоваване на технически проблеми определи като лъжа.

По-малките обеми газ се дължат на намаляване на количествата газ, изпомпван по Nord Stream. Руската страна се оправдава с това, че в компресорната станция "Портовая" не работят две от турбините. В резултат на това номиналният капацитет на газопровода спада от над 170 милиона кубически метра на денонощие до 67.5 милиона.

По-малко газ тече и през Украйна. Вместо 100 милиона кубика на денонощие, обемът за 24 часа стига едва 41.9 милиона кубически метра. Причината тук е руската окупация в една от украинските компресорни станции. Украйна не е в състояние да провери дали изобщо компресорната станция изпомпва газ. За избягване на измами от страна на руснаците, това разклонение изобщо е изключено от газопровода.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от WNP твърди, че няма умишлено намаляване на газовите количества за Европа, но никой не вярва, че проблемът е в турбините. Затягането на кранчето дойде в момент, в който лидерите на Франция, Германия и Италия посетиха Киев и разговаряха с президента Володимир Зеленски, както и с президента на Румъния Клаус Йоханис. "Това е отчетлив знак, че Русия не одобрява визитата. Нещо повече, за проблемите Москва директно обвинява за всички газови неволи Берлин. Според Кремъл, проблеми нямаше да има, ако по "неведоми причини" Германия не се беше отказала от пускането на газопровода Nord Stream 2. Руснаците дори предлагат бързото му пускане в експлоатация с цел преодоляване на сегашната криза." - пише газовият експерт на WNP.

Руската пропаганда се опитва да обърне ситуацията в своя полза. За ремонта на турбините в Портовая отговаря "Сименс". Москва обвинява германския концерн, че не е доставил навреме оборудването, а не го е доставил заради санкците, наложени на Москва заради нападението на Украйна.