Спорт

Пилоти от Враца са четвърти на световни финали

  06.06.2022 15:50             
Пилоти от Враца са четвърти на световни финали

На 3 и 4 юни в гр. Ассен, Нидерландия се проведе световно първенство по автомоделен спорт, за модели в мащаб 1/10 задвижвани с водородна клетка. В шест часовата надпреварата за хибридни модели Horizon Hydrogen Grand Prix-World finals,  взеха участие 15 отбори от Европа и Северна Америка.

Отборът на България се представляваше от Спортно-технически моделен клуб – Враца, в състав - Любомир Михайлов, Никола Костов, Самуил Кулев, Мартин Петров - треньор и ръководител и Ивайло Иванов – отговарящ за телеметрия и софтуерна поддръжка, а Филип Дворски беше включен в екипа на експертите, съблюдаващи спазването на правилника.

Правото да участват на Световните финали, СТМК Враца придоби спечелвайки 4-часовото II Национално първенство за автомодели, задвижвани с водородна клетка, проведено на 14 май в София.

Първите 3 места в световният финал в Нидерландия - Horizon Hydrogen Grand Prix – Holland, окупираха отборите от САЩ. Единствената  сериозна конкуренция от Европа за влизане в челната тройка, бе отборът на България, който се класира на 4-о място, изоставяйки само на 6 обиколки от третия отбор на Щатите.  В последните минути от 6 часовите финали, отборът от USA изразходи своите водородни контейнера и остана в бокса. Бяха необходими само още 60 секунди и България щеше да е на почетната стълбичка на този световен форум, казаха от щаба на българите.

Те припомниха, че отборите от САЩ са спонсорирани  за своето участие от водещи автомобилни производители и че само България бе с модел разработката, изработката, инженерното решение и дизайн е изцяло дело на екип от Българската федерация по автомоделни спортове, за което очаквахме да получим приз.

Снимки: БФАМС