България

Експерт: България е една от първите в ЕС, регистрирала всички украинци, нуждаещи се от закрила

  31.05.2022 10:18             
Експерт: България е една от първите в ЕС, регистрирала всички украинци, нуждаещи се от закрила

България беше една от първите страни в Европейския съюз, която успя да регистрира всички украински граждани, които се нуждаят от закрила, каза във Варна Борис Чеширков, говорител на Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН). Той уточни, че делегацията на организацията е у нас по покана на правителството.
Реакцията на ЕС с предоставянето на временна закрила на бежанците е безпрецедентна, допълни Чеширков. Той оцени, че нашата страна много бързо е успяла да активира мобилни групи и отвори специални бюра. В момента няма украински гражданин, който да е пожелал да бъде регистриран за временна закрила, и това да не се е случило, допълни Чеширков. 
Той допълни, че в момента по света има над 100 милиона души, разселени принудително, което се случва за пръв път в историята. Всъщност до края на 2021 г. тази цифра беше 90 милиона, но с конфликта в Украйна надскочи 100 милиона, уточни Чеширков. По думите му там има над 8 милиона души вътрешно разселени и повече от 6 милиона бежанци, 110 000 от които са пристигнали в България.
Важно е да се открият най-уязвимите хора сред бежанците и те първи да получат подкрепа, каза още експертът. Той отправи апел към лидерите на украинската общност у нас да продължат да работят активно и да окуражават сънародниците си да се доверят на усилията, които полага българската държава.
„Ние ще продължаваме да наблюдаваме процесите в България и да даваме подкрепа на правителството, като в момента прецизираме как ще бъдем най-полезни“, каза още Чеширков. Той потвърди, че вече има украинци, които се завръщат в родината си и то не само от нашата страна, а и от Полша, Румъния, Словакия, Унгария. По думите му обаче все още е рано да се говори, че това завръщане е трайно, защото мнозина се прибират само за да видят близките си или дали домовете им са още цели.