България

БНТ 2 излъчва „Привързаният балон“ по повод 90 години от рождението на Григор Вачков

  29.05.2022 10:40             
 БНТ 2 излъчва „Привързаният балон“ по повод 90 години от рождението на Григор Вачков

На 29 май (неделя) от 16:30 ч. БНТ 2 ще излъчи сюрреалистична драма „Привързаният балон“ по повод 90 години от рождението на главния актьор във филма Григор Вачков.

„Привързаният балон“ е най-добрата филмова екранизация от творчеството на Радичков, но веднага след премиерата си през 1967 г. е забранен за показване от неофициалната идеологическа цензура на космическия режим. През 2021 г. филмът е дигитализиран и реставриран. Премиерата на дигиталната възстановена версия се състояла на 16 март 2021 г. в кино „Люмиер“ в София.

Сюжетът на филма разказва за времето през Втората световна война, когато един баражен балон се откъсва от румънския град Плоещ, преминава Дунава и се спира над планинско село в България. Селяните са стъписани от появата му и решават да го свалят с един удар. Балонът литва към планините, а преследвачите се организират, за да стигнат до него. Спорът за притежание на балона се превръща в ръкопашен бой.

Режисьор на филма „Привързаният балон“ е Бинка Желязкова, по сценарий на Йордан Радичков, оператор Емил Вагенщайн, а музиката е композирана от Симеон Пиронков. В главните роли зрителите ще видят Григор Вачков, Георги Калоянчев, Георги Георгиев - Гец, Петър Слабаков, Георги Парцалев и други.

Гледайте филма „Привързаният балон“ на 29 май (неделя) от 16:30 ч. по БНТ 2