България

По време на представление: Разрешиха на внуците на Балкански да работят

  25.05.2022 09:10             
По време на представление: Разрешиха на внуците на Балкански да работят

Внуците на академик Александър Балкански получиха официално разрешение да работят в цирка. Това стана по време на представление в столичния квартал Зона Б 5. Разрешителните бяха поднесени от управителя на Службата по трудова медицина Цветанелия Колева.

Става въпрос за трима от петимата внуци на легендарния академик по цирково изкуство. Те са децата на Николай Балкански и съпругата му Велизара - Тициано, Мари и Натали. Тримата изпълняват своя първи съвместен номер с ролкови кънки и вече им предричат бляскаво бъдеще като новите звезди на манежа по света.

Родителите им са наричани лудите глави не само на нашия, но и на световния цирк. Един от най-страшните номера въобще в това изкуство е колелото на смъртта и точно Велизара и Николай Балкански са негови майстори.

Любопитно е, че майката Велизара дори в напреднала бременност е изпълнявала този номер и с тримата. Велизара е участвала в трупата на Балкански, където среща и любовта на живота си Николай.

На турне из Турция се наложило баткото на Николай – Александър-син, да не участва в коронния номер на трупата колелото на смъртта. И тогава бил заменен от Велизара.

Тициано е най-големият в семейството. Той е на 15, следва 11-годишната Мари и най-малка е 8-годишната Натали.

Когато внуците на академика получават своите разрешителни за работа при дебюта си на манежа, те са поздравени най-напред от чичо си Александър Балкански-син, който е и артистичен директор на цирка, а след това и от баща си Николай Балкански, който е технически директор.

Вчера пък дядото акад. Александър Балкански получи своето отличие „Златен век“, което се дава на изявени дейци на културата. То е най-високата степен под формата на огърлие.

Източник: Телеграф