Събития

В Бойчиновци живеят спокойно

  25.05.2022 08:00             
В Бойчиновци живеят спокойно

Град Бойчиновци е населено място, възникнало в близост до жп линията, известно в близкото минало със силно развита икономика и стопански живот, най-вече в областта на хранително-вкусовата промишленост. Бойчиновци е общински център на 13 населени места. Релефът тук  е хълмист на юг и равнинен на север. Територията обхваща  Западен Предбалкан и Западната Дунавска равнина. Река Огоста минава в близост до града  и придава живописна  гледка. Населеното място е обявено за град през 1974 година.

Бойчиновци е известно в близкото минало със своя консервен комбинат "Гаврил Генов", с производството на олио, на майонеза.

8600 души живеят на територията на община Бойчиновци, по данни на последното преброяване.

Светлин Сретениев е трети мандат кмет на община Бойчиновци, от 2011 г до сега, преди това е бил кмет на село Владимирово един мандат:

"Стремя се на всеки да помогна, доколкото ми позволява законът... Аз работя за хората, за мен всеки ден е приемен ден, всеки един човек аз съм приел... Аз живея с тия хора и ги познавам всички от община Бойчиновци... Предполагам, че сме около 8000 жители, населените ни места са големи... Основно хората се занимават със земеделие и животновъдство, намират работа в училищата, които са на територията ни, в Дом за стари хора, асфалтова база - Владимирово, мандра, месопреработвателно предприятие в Ерден, много хора работят в строителството и пътуват, в Монтана, който желае - намира си работа."

Приоритетите в община Бойчиновци са инфраструктурата - уличната, ВиК, училищната, смята кметът Сретениев:

"Ремонт на покрива на училището в село Мърчево направихме, въпреки че са малко децата... С 2 проекта спечелихме 200 хил. лв. за училището в град Бойчиновци... В момента тече ремонт на общинските пътища... 860 хил. лв. сме заложили за асфалтиране по една улица във всяко населено място... В града сменихме водопровод на централна градска част... Реализирахме добър преходен остатък на община Бойчиновци и успяхме да вдигнем заплатите на кметовете и на служителите в администрацията..."

Основният проблем са металните контейнери, т.нар.  биби кубове, които съдържат отрови и представляват опасност за населението, но никой не предприема мерки все още. Общината подготвя  писмо до министъра на околната среда и водите, в което иска съдействие:

"На площадка в землището  на Бойчиновци се съхраняват препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност от 52 контейнера тип биби куб, намират се на 16 м от река Огоста... Има поставени заграждения, но има сигнали от граждани за това, че застрашават живота на гражданите..."

В община Бойчиновци се предоставят множество социални услуги. Домашен социален патронаж се предоставя във всички населени места.

Църковният храм "Свети Георги" е нов, построен е през 2007 година, но все още  не е изографисан, общинското ръководство мисли и за това как да се намерят средства, за да се изрисува отвътре храма, казва кметът Светлин Сретениев:

"Който има желание да дари средства за изографисване на олтара. поне куполът да бъде изографисан... необходими са 13 хил. лв., ще направим всичко възможно и това да се случи..."
Все по-често се наблюдава тенденцията за закупуване на имоти в общината. Над 10 къщи са закупени къщи в село Ерден, в квартал "Огоста" на град Бойчиновци.

Майски празници на културата "Пролет край Огоста" се организират в Бойчиновци на 20 и 21 май. Отбелязва се 90 години от създаването на читалището.

Днешната сграда на читалището е съвременна и модерна, в нея се помещава голям салон, библиотека, има зали за репетиции, детски кът, НЧ "Възраждане 1932" съхранява местните фолклорни традиции и обичаи, казва секретарят Валери Начев:

"Имаме няколко състава... Състав за изворен фолклор "Зеляница" и  изпълняват местни хора, автентични..Акцентираме върху 90-годишния юбилей на читалището... В петък и събота, подготвяме фотоизложба... Правим сборен фолклорен концерт в събота.."
Община Бойчиновци съвместно с  краеведския клуб "Аз съм българче" списват "История на духовите оркестри в община Бойчиновци". За миналото и настоящето на Бойчиновци местните хора споделят: 

"Животът тук е спокоен... Може да видите река Огоста и Ботунята... Имаше втори по големина консервен комбинат, цялата област работеше там, това беше гордостта ни... Сега всичко е тотално изравнено със земята... Хората нямат работа... Има и млади хора, майки с деца, но не е това, което си спомням като дете... Поддържа се града, почиства се... Има много хора, които са се върнали... Какво бихме искали? И да искаме нещо, то няма хора и няма как да стане... Комбусът е нашата гордост, пролетно ястие, уникално е, и постна супа с киселец... На Ботунята е хубаво, правите си пикник, ловите риба има и малко пясък .."