България

Проф. Христова: Има случай на дете със симптоми на новия хепатит у нас

  23.05.2022 12:39             
Проф. Христова: Има случай на дете със симптоми на новия хепатит у нас

"От изследваните 4 съмнителни проби на новия хепатит, има една, която е много вероятно да се окаже, че е именно на това заболяване. Има дете, което отговаря на описанието на симптомите, то се чувства добре и предполагам вече е изписано". Това заяви директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова за NOVA.
За маймунската шарка тя бе категорична, че няма засечени случаи на маймунска шарка у нас, но е много вероятно да се появят. "Изследва се кръвта и се прави Real time PCR. Това е заболяване, което го е имало в Западна и Централна Африка и спорадично са пренасяни в Европа. Новото е, че има нещо като епидемичен взрив", разясни медикът. 
По думите ѝ над 80 случая има по света, както и 50 съмнителни. "Нямаме директни полети от Африка, така че опасността не може да дойде директно. Шарката започва с висока температура, болки в ставите и гърба и пъпки с мехурче с бистра течност, която се превръща в гной. След като остават ранички", обясни тя. И допълни, че чрез телесна течност или бельо може да се предаде маймунска шарка.
Относно Омикрон проф. Христова обясни, че петият подвариант дава 12-13% увеличение на случаите. "Той може да даде не толкова стръмно намаляване на случаите", смята тя. И допълни, че вероятно през есента ще има повишение на случаите, но само ако има нов подвариант.