България

Нова измама: Имейл от Кристалина Георгиева за едни $1.5 млн. в банка в Того

  22.05.2022 20:40             
Нова измама: Имейл от Кристалина Георгиева за едни $1.5 млн. в банка в Того

За нов опит за фишинг измама сигнализират търновци в социалните мрежи. Получават имейли лично от шефката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева със съобщение, че на получателя са отпуснати 1.5 млн. долара. За да бъдат изтеглени обаче трябва да му бъде издадена карта от банка в Того. Посочен е мейл на служител, на който късметлията трябва да изпрати личните си данни. 

"Доживях г-жа Кристалина Георгиева да ми пише по мейл.Само не разбрах данните на кирилица или латиница" под този шеговит статус във фейсбук търновка публикува съдържанието, очевидно преведено на български с гугъл преводача.

"Ние, Съветът на директорите, Световната Банка и Международния валутен фонд Вашингтон, окръг Колумбия, заедно с Министерството на финансите на САЩ и някои други съответни разследващи агенции тук,  в Съединените американски щати, нареждаме нашите външни плащания, обединени BANK of  Africa Lome Togo да издаде карта VISA, където ще бъде зареден вашият фонд от $1.5 милиона, за по-късно теглене от вашия фонд", гласи писмото.

Изброените институции се занимали със специално разследване и установили, че корумпирани служители ненужно са забавили плащането към българския получател, което вече е в неговия "фонд" се твърди в измамния имейл. 

Схемата за точене на лични данни е нов сценарий на познатата "нигерийска  примка". При нея жертвата получава имейл от известно в цял свят лице или незнаен милионер, който в общия случай има драматична съдба и скрито богатство, което иска да преведе на случаен довереник. Затворената в тъмница африканска принцеса, чийто баща - кралят, е убит от съседно племе, а тя има скътани милиони, бе сред най-екзотичните сюжети на измамниците преди години. 

Запознати казват, че на ден се изпращат милиони имейли до адреси в цял свят, а около 10 % от получателите връщат отговор на измамниците.